Kiełbasa z soczewicą i szpinakiem w sosie musztardowym/Sausage with lentils and spinach in mustard sauce

Kiełbasa z soczewicą i szpinakiem  w sosie musztardowym to bardzo szybkie i smaczne danie.  Ten posiłek nie tylko przygotowuje się ekspresowo. To danie również bardzo dobrze smakuje.

Kiełbasa z soczewicą i szpinakiem

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte prez praskę
  • pęczek świeżej pietruszki pokrojonej
  • 1 puszka soczewicy
  • 4 kawałki angielskiej kiełbasy
  • 1/2 szkl bulionu
  • 500 gr młodego szpinaku
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki musztardy

Instructions
 

  • Marchewki umyć i odciąć końcówki. Pokroić w plasterki. Cebule pokroić w talarki. Obrać i przecisnąć czosnek przez praskę. Lekko poszatkować zieloną pietruszkę. Odsączyć soczewicę. Na naoliwionej patelni usmażyć kiełbasę na złoty kolor. Ściągnąć kiełbasę z patelni i na tłuszczu usmażyć marchewkę ( ok 5 min ). Dodać cebule i poddusić razem z marchewką. Dodać bulion. Okazjonalnie mieszać do częściowego odparowania płyn. Dorzucić czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić szpinak. Dusić ok 2 minut. Dodać soczewicę, kwaśną śmietanę i musztardę. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kiełbasę żeby się zagrzała.
Keyword danie mięsne, kiełbasa

 

 

  1.  
 

Sausage with lentils and spinach in mustard sauce

 

  • 2 carrots sliced
  • 1 onion cut into slices
  • 2 cloves of garlic crushed
  • bunch of fresh parsley chopped
  • 1 can of lentils
  • 4 pieces of Cumberland sausage
  • 1/2 glass of broth
  • 500 gr of young spinach
  • 250 ml of sour cream
  • 2 tablespoons of mustard
  1. Fry the sausage on the pan with oil until golden brown. Remove the sausage from the pan and fry the carrot on the remaining oil (about 5 minutes). Add onions and simmer with carrots. Add stock. Occasionally mix till the liquid evaporate. Add garlic. Season with salt and pepper. Put the spinach. Simmer for 2 minutes. Add lentils, sour cream and mustard. Mix gently. Finally, add the sausage to warm up.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube