Kiełbasa z soczewicą i szpinakiem w sosie musztardowym to bardzo szybkie i smaczne danie. Ten posiłek nie tylko przygotowuje się ekspresowo. To danie również bardzo dobrze smakuje.
Kiełbasa z soczewicą i szpinakiem
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte prez praskę
- pęczek świeżej pietruszki pokrojonej
- 1 puszka soczewicy
- 4 kawałki angielskiej kiełbasy
- 1/2 szkl bulionu
- 500 gr młodego szpinaku
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki musztardy
Instrukcje
- Marchewki umyć i odciąć końcówki. Pokroić w plasterki. Cebule pokroić w talarki. Obrać i przecisnąć czosnek przez praskę. Lekko poszatkować zieloną pietruszkę. Odsączyć soczewicę. Na naoliwionej patelni usmażyć kiełbasę na złoty kolor. Ściągnąć kiełbasę z patelni i na tłuszczu usmażyć marchewkę ( ok 5 min ). Dodać cebule i poddusić razem z marchewką. Dodać bulion. Okazjonalnie mieszać do częściowego odparowania płyn. Dorzucić czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić szpinak. Dusić ok 2 minut. Dodać soczewicę, kwaśną śmietanę i musztardę. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kiełbasę żeby się zagrzała.
Słowo kluczowe danie mięsne, kiełbasa
Sausage with lentils and spinach in mustard sauce
- 2 carrots sliced
- 1 onion cut into slices
- 2 cloves of garlic crushed
- bunch of fresh parsley chopped
- 1 can of lentils
- 4 pieces of Cumberland sausage
- 1/2 glass of broth
- 500 gr of young spinach
- 250 ml of sour cream
- 2 tablespoons of mustard
- Fry the sausage on the pan with oil until golden brown. Remove the sausage from the pan and fry the carrot on the remaining oil (about 5 minutes). Add onions and simmer with carrots. Add stock. Occasionally mix till the liquid evaporate. Add garlic. Season with salt and pepper. Put the spinach. Simmer for 2 minutes. Add lentils, sour cream and mustard. Mix gently. Finally, add the sausage to warm up.