Kaszotto to pomysł na szybki i smaczny obiad. Kaszotto jest kremowe, ma przyjemną teksturę i świetnie się komponuje z dorszem.
Kaszotto z zielonym groszkiem
Ingredients
- 75 g orzechów laskowych
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 250 gram kaszy pęczak
- 400 gram mrożonego groszku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 cytryna
Instructions
- Orzechy laskowe umieścić w woreczku foliowym i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie umieścić je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smażyć przez kilka minut do zezłocenia. Uważać żeby nie przypalić. Odstawić na bok.
- W osobnym garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Ściągnąć z ognia.
- Kaszę pęczak wypłukać i ugotować według instrukcji na opakowaniu. W czasie kiedy gotuje się kasza na gazie umieścić ponownie cebulę. Dodać do niej 200 gram mrożonego groszku i 400 ml gorącego bulionu. Zagotować i gotować razem około 2 minut. Całość zblendować.
- Pod koniec gotowania kaszy dodać do niej pozostałe 200 gram mrożonego groszku. Gotować razem jeszcze przez kilka minut. W razie konieczności odcedzić z wody. Połączyć kasze gotowaną z groszkiem razem z przygotowanym wcześniej puree z groszku i cebuli. Przyprawić do smaku. Podawać z wyciśniętym sokiem z cytryny i orzechami laskowymi.
- U mnie kaszotto podawane z dorszem z piekarnika i serem feta.