Kaszotto z piersią z kurczaka. Propozycja na smaczny obiad z dodatkiem kaszy. Kaszotto z orzechami laskowymi i zielonym groszkiem to świetny pomysł na kaszę. Całość podawana z piersią z kurczaka i pyszną sałatką z fasoli szparagowej i truskawek. Smak sałatki podkreśla sos na bazie octu balsamicznego i oliwy.
Kaszotto z piersią z kurczaka
Ingredients
Na kaszotto
- 75 g orzechów laskowych
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku przecinięte przez praskę
- 250 gr kaszy pęczak
- 400 gram mrożonego groszku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 cytryna
Pierś z kurczaka w sosie sojowym
- 2 średnie piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Sałatka
- 100 gr zielonej fasoli szparagowej ugotowanej
- 100 gram groszku cukrowego ugotowany
- garść czarnych oliwek
- sałata
- garść truskawek
- feta
Na sos do sałatki
- oliwa
- musztarda
- ocet basamiczny
- sol
- pieprz
- cukier
Instructions
Na kaszoto
- Orzechy laskowe umieścić w woreczku foliowym i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie umieścić je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smażyć przez kilka minut do zezłocenia. Uważać żeby nie przypalić. Odstawić na bok.
- W osobnym garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Ściągnąć z ognia.
- Kaszę pęczak wypłukać i ugotować według instrukcji na opakowaniu. W czasie kiedy gotuje się kasza na gazie umieścić ponownie cebulę. Dodać do niej 200 gr mrożonego groszku i 400 ml gorącego bulionu. Zagotować i gotować razem około 2 minut. Całość zblendować.
- Pod koniec gotowania kaszy dodać do niej pozostałe 200 gr mrożonego groszku. Gotować razem jeszcze przez kilka minut. W razie konieczności odcedzić z wody. Połączyć kasze gotowaną z groszkiem razem z przygotowanym wcześniej puree z groszku i cebuli. Przyprawić do smaku. Podawać z wyciśniętym sokiem z cytryny i orzechami laskowymi.
Pierś z kurczaka w sosie sojowym
- Piersi z kurczaka umyć , osuszyć. Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.
Sałatka
- Warzywa połączyć z sałatą, oliwkami, truskawkami.
Na sos do sałatki
- Składniki dobrze wymieszać i polac nimi warzywa.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp