Kaszotto z chorizo i warzywami
Ingredients
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cebuli
- 1/4 szklanki suchej kaszy pęczak
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- Słodka paprika w proszku
- 200 gram chorizo
- 2 papryki
- kawałek ostrej papryczki
- 1 szklanka bulionu
- 200 g pomidorów obranych, pokrojonych w kosteczkę lub z puszki
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki kukurydzy
- 100 gram ugotowanego bobu
- 100 gram małych pieczarek
- 1/2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli
Instructions
- Na rozgrzanej patelni , na oliwie podsmażyć chorizo pokrojone w plasterki . Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę pokrojoną w paski . Dorzucić małe pieczarki
- Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, smażyć co chwilę mieszając . Dodać sporo słodkiej papryki w proszku
- Dodać kaszę i smażyć mieszając przez około minutę.
- Pod koniec dodać posiekaną ostrą papryczkę. Wlać gorący bulion , przykryć i gotować przez 10 minut.
- Dodać pomidorki, kukurydzę, fasolę wraz z zalewą, bób.Dodać pomidory z puszki .Wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut (w przypadku świeżych pomidorów na większym ogniu), aż kasza będzie miękka, napęcznieje i powstanie gęsty sos.
- Często mieszać żeby kaszotto się nie przypaliło
- Podawać z dowolnymi warzywami . U mnie z plastrami awokado