Szukaj
Close this search box.

Kaszotto z kurczakiem i botwinką

Kaszotto z kurczakiem i botwinką, Udało się wyhodowac jakąś botwinę w przydomowym ogródku, więc trzeba było ją do czegoś pysznego spożytkować. Ponieważ uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze, tak oto powstało niesamowite kaszotto z botwinką i dodatkiem kurczaka

Kaszotto z kurczakiem i botwinką

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 250 g podudzi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego użyłam rosołu

Instrukcje
 

  • Na dużą patelnie wlać 2 łyżki oliwy i na gorącej podsmazyc kurczaka. Następnie wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Dorzucić cebulę i pora, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula i por się zeszkli, Wymieszać, dodać suszony tymianek i smażyć przez kilka minut.
  • Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki i wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
  • Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 minut. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście z łodyżkami. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 – 3 minuty.
Słowo kluczowe kasza, kaszotto, Królik dba o linię, kurczak

 

 

 

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube