Kaszotto z kurczakiem i botwinką, Udało się wyhodowac jakąś botwinę w przydomowym ogródku, więc trzeba było ją do czegoś pysznego spożytkować. Ponieważ uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze, tak oto powstało niesamowite kaszotto z botwinką i dodatkiem kurczaka
Kaszotto z kurczakiem i botwinką
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 1 por
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 250 g podudzi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
- 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego użyłam rosołu
Instrukcje
- Na dużą patelnie wlać 2 łyżki oliwy i na gorącej podsmazyc kurczaka. Następnie wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Dorzucić cebulę i pora, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula i por się zeszkli, Wymieszać, dodać suszony tymianek i smażyć przez kilka minut.
- Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki i wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
- Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 minut. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście z łodyżkami. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 – 3 minuty.
Słowo kluczowe kasza, kaszotto, Królik dba o linię, kurczak