Kaszotto paprykowe z piersią z kurczaka. Kremowe, mocno paprykowe kaszotto na bazie kaszy pęczak z delikatna piersią z kurczaka.
Kaszotto paprykowe
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Servings 2
Ingredients
Na kaszotto
- 1/4 pora
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w paski
- 2 łyzki oliwy
- 4 łyzki ajvaru paprykowego
- 200 ml gorącego bulionu warzywnego
- 1 garść świeżo poszatkowanej pietruszki
- płatki parmezanu
- 1 łyzka kwasnej smietany
- 100 gram kaszy peczak
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
Na pierś z kurczaka:
- 1 pierś z kurczaka
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostra papryka w proszku
- 1 łyżeczka słodka papryka w proszku
- 1 łyżeczka rozmarynu w proszku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Instructions
Na kaszotto
- Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażyć pora i paprykę. Następnie dodać suchą kaszę i wymieszać. Mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać przyprawy, doprawić pieprzem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
- Wlać gorący bulion,wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 20 minut.Następnie dodac ajvar paprykowy. Zdjąć pokrywę, danie doprawić w razie potrzeby solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści. Pod koniec dodac łyżkę kwasniej smietany. Wymieszac i chwile razem pogotowac do wymieszania smakow. Przed podaniem dodac posiekana pietruszke. Posypac parmezanem
Na pierś z kurczaka:
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min, międzyczasie przewracając na drugą stronę.




Pepper pearl barley risotto with chicken breast
For pearl barley risotto
- 1/4 of leek
- 1 orange pepper cut into strips
- 2 tbsp of oil
- 4 tbsp of chared grilled pepper ajvar
- 200 ml hot vegetable stock
- a handful of fresh parsley
- Parmesan cheese
- 1 tbsp of sour cream
- 100 grams of pearl barley
- spices: 1/2 teaspoon of turmeric (1/3 teaspoon of hot and sweet peppers, 1/3 teaspoon of cumin)
For the chicken breast:
- Chicken breast 2 pieces
- Salt and pepper taste
- Hot pepper powder ½ teaspoon
- Paprika powder 1 teaspoon
- Dried rosemary 1 teaspoon
- Olive oil 1 tbsp
- Light soy sauce 2 tbsp
For pearl barley risotto
- Fry the leeks and peppers in a large pan in olive oil. Then add dry pearl barley and mix. Simmer for about 3 minutes. Add spices, season with pepper and fry for about 2 minutes.
- Pour hot stock, mix, cover and cook for about 20 minutes. Then add ajvar. Remove the lid, season if necessary with salt and fry while stirring constantly for a few minutes until the rest of the liquid evaporates and the barley risotto thickens. In the end, add a tablespoon of sour cream. Mix and cook together for a moment to mix the flavors. Add chopped parsley before serving. Sprinkle with parmesan cheese
For the chicken breast:
- Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
- Heat the oven to 180 ° C. In a casserole, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, in the meantime turning over to the other side