Kaszotto paprykowe z piersią z kurczaka/Pepper pearl barley risotto with chicken breast

 

Kaszotto paprykowe z piersią z kurczaka. Kremowe, mocno paprykowe kaszotto na bazie kaszy pęczak z delikatna piersią z kurczaka.

Kaszotto paprykowe

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Servings 2

Ingredients
  

Na kaszotto

  • 1/4 pora
  • 1 pomarańczowa papryka pokrojona w paski
  • 2 łyzki oliwy
  • 4 łyzki ajvaru paprykowego
  • 200 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 1 garść świeżo poszatkowanej pietruszki
  • płatki parmezanu
  • 1 łyzka kwasnej smietany
  • 100 gram kaszy peczak
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

Na pierś z kurczaka:

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostra papryka w proszku
  • 1 łyżeczka słodka papryka w proszku
  • 1 łyżeczka rozmarynu w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Instructions
 

Na kaszotto

  • Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażyć pora i paprykę. Następnie dodać suchą kaszę i wymieszać. Mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać przyprawy, doprawić pieprzem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion,wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 20 minut.Następnie dodac ajvar paprykowy. Zdjąć pokrywę, danie doprawić w razie potrzeby solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści. Pod koniec dodac łyżkę kwasniej smietany. Wymieszac i chwile razem pogotowac do wymieszania smakow. Przed podaniem dodac posiekana pietruszke. Posypac parmezanem

Na pierś z kurczaka:

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min, międzyczasie przewracając na drugą stronę.
 
 

 

 

 

 

 

Pepper pearl barley risotto with chicken breast 

For pearl barley risotto

  • 1/4 of leek
  • 1 orange pepper cut into strips
  • 2 tbsp of oil
  • 4 tbsp of chared grilled pepper ajvar
  • 200 ml hot vegetable stock
  • a handful of fresh parsley
  • Parmesan cheese
  • 1 tbsp of sour cream
  • 100 grams of pearl barley
  • spices: 1/2 teaspoon of turmeric (1/3 teaspoon of hot and sweet peppers, 1/3 teaspoon of cumin)

For the chicken breast:

  • Chicken breast 2 pieces
  • Salt and pepper taste
  • Hot pepper powder ½ teaspoon
  • Paprika powder 1 teaspoon
  • Dried rosemary 1 teaspoon
  • Olive oil 1 tbsp
  • Light soy sauce 2 tbsp

For pearl barley risotto

  1. Fry the leeks and peppers in a large pan in olive oil. Then add dry pearl barley and mix. Simmer for about 3 minutes. Add spices, season with pepper and fry for about 2 minutes.
  2. Pour hot stock, mix, cover and cook for about 20 minutes. Then add ajvar. Remove the lid, season if necessary with salt and fry while stirring constantly for a few minutes until the rest of the liquid evaporates and the barley risotto thickens. In the end, add a tablespoon of sour cream. Mix and cook together for a moment to mix the flavors. Add chopped parsley before serving. Sprinkle with parmesan cheese

For the chicken breast:

  1. Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
  2. Heat the oven to 180 ° C. In a casserole, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, in the meantime turning over to the other side
 

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube