Kasza gryczana ze śliwkowym kurczakiem. Kasza gryczana podsmażana z warzywami. Mamy tu por, groszek cukrowy, groszek zielony, marchewkę i brokuł. Do kaszy podany kurczak marynowany w sosie sojowym i powidłach śliwkowych i pieczony w piekarniku.
Kasza gryczana ze śliwkowym kurczakiem
Ingredients
Na kurczaka
- 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Na kaszę
- 200 g ugotowanej prażonej kaszy gryczanej
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę
- garść ugotowanego groszku cukrowego
- 1/2 kubka zielonego groszku
- garśc rożyczek brokuła
- 2 łyzki masła
- sól
- pieprz
Instructions
Na kurczaka
- W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. Odstawic na dwie godziny.
- Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
Na kaszę
- Na rozgrzanym maśle zeszklić pora, nastepnie dodać pozostałe warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 10 min. Dodac kaszę, wymieszać i chwile razem podgrzewać.