Szukaj
Close this search box.

Kasza gryczana zasmażana z pieczarkami i cebulą z dodatkiem kwaśnej smietany podawana z dorszem z piekarnika

Kasza gryczana zasmażana z pieczarkami i cebulą z dodatkiem kwaśnej śmietany podawana z dorszem

Składniki
  

Na kaszę

  • ⦁ 100 g kaszy gryczanej
  • ⦁ 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • ⦁ 1 cebula bardzo drobno posiekane
  • ⦁ 2szklanki bulionu warzywnego
  • ⦁ 100 ml kwaśnej śmietany
  • ⦁ parmezan opcjonalnie
  • ⦁ 2 łyżki oliwy z oliwek albo masła
  • ⦁ sól świeżo mielony czarny pieprz

Na dorsza

  • ⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
  • ⦁ czosnek 4 ząbki
  • ⦁ cytryna 1 sztuka
  • ⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ⦁ pieprz
  • ⦁ sól
  • ⦁ tymianek
  • ⦁ imbir
  • ⦁ koperek

Instrukcje
 

Na kaszę

  • Kaszę dokładnie opłukać i odsączyć na sicie . Zalać bulionem warzywnym. Gotować na średnim ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekana cebulę i smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez chwilę. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Dodać kaszę, śmietanę oraz parmezan. Dobrze wymieszać.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
  • Dorsza podawać z kaszą gryczaną. U mnie dodatkowo karczochy.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P1013271.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube