Kasza gryczana zasmażana z pieczarkami i cebulą z dodatkiem kwaśnej śmietany podawana z dorszem
Składniki
Na kaszę
- ⦁ 100 g kaszy gryczanej
- ⦁ 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- ⦁ 1 cebula bardzo drobno posiekane
- ⦁ 2szklanki bulionu warzywnego
- ⦁ 100 ml kwaśnej śmietany
- ⦁ parmezan opcjonalnie
- ⦁ 2 łyżki oliwy z oliwek albo masła
- ⦁ sól świeżo mielony czarny pieprz
Na dorsza
- ⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
- ⦁ czosnek 4 ząbki
- ⦁ cytryna 1 sztuka
- ⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
- ⦁ pieprz
- ⦁ sól
- ⦁ tymianek
- ⦁ imbir
- ⦁ koperek
Instrukcje
Na kaszę
- Kaszę dokładnie opłukać i odsączyć na sicie . Zalać bulionem warzywnym. Gotować na średnim ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekana cebulę i smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez chwilę. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Dodać kaszę, śmietanę oraz parmezan. Dobrze wymieszać.
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
- Dorsza podawać z kaszą gryczaną. U mnie dodatkowo karczochy.