Taki obiad na szybko, co nie znaczy, że nie jest smacznie . Pietruszka w przyjemnej miodowej glazurze z pysznym ryżem, gotowanym w mleku kokosowym. Do tego dorsz, bo ostatnimi czasy wprowadzam do jadłospisu więcej ryb.
Na pietruszki
⦁ 3 pietruszki
⦁ 2 łyżki miodu
⦁ pół filiżanki wody
⦁ łyżeczka cząbru
⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ sól
⦁ duże wiórki z kokosa
Pietruszkę obrać ze skórki i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyc pietruszkę przez około 3 minuty. Po upływie tego czasu dodać miód i wodę. Smażyć aż woda wyparuje i pietruszka pokryje się klejącym syropem. Na koniec dodać wiórki i sól, Wymieszać.
Dorsz
⦁ filet z dorsza 600g
Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą ,pieprzem i czerwona papryka . Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.