Szukaj
Close this search box.

Kanapkowa pasta z soczewicy/Lentil spread

Kanapkowa pasta z soczewicy to pomysł dla tych, którym znudziła się już wędlina na kanapki i chcieliby zjeść coś warzywnego i pysznego. Świetna alternatywna dla pasztetu czy wędliny ze sklepu. Gęsta, pikantna pasta z soczewicy i cukinii świetnie nadaje się do świeżego chleba. Ja wykorzystałam ją również jako nadzienie do pierogów.Wypróbujcie koniecznie.

Kanapkowa pasta z soczewicy

Składniki
  

Na pastę

  • 200 g. zielonej soczewicy ugotowanej
  • 3 małe cukinie pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 0 5 płaskiej łyżeczki curry
  • 3 łyżki pasty tagine
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje
 

Na pastę

  • Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (bez soli), może się rozgotować. Odsączyć ją na sicie. Umyte cukinie pokroić bez obierania w małą kostkę. Rozgrzał kilka łyżek oleju na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzucić kostki cukinii, posolić, mieszając podsmażyć, aż się zeszkli i zupełnie zmięknie (ok. 7-8 minut). Do cukinio dorzucić odsączoną soczewicę, dokładnie wymieszać. Dodać suszone pomidory przeciśnięte przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Dusic do momentu aż pasta będzie mieć gęsta konsystencję. Pod koniec duszenia wykończyć pastą tagine

 

 

 

Lentil spread

 

Lentil and courgette spread

  • 200 g of green lentils (cooked)
  • 3 small courgettes cut into cubes
  • 1 onion diced
  • 1 large clove of garlic crushed
  • 3 tablespoons oil
  • 2-3 tablespoons chopped parsley
  • 1/2 teaspoon of curry
  • 3 tablespoons of tagine paste
  • 10 dried tomatoes cut into smaller pieces
  • salt and pepper to taste
  1. Lentil and courgette spread
  2. Cook lentil in accordance with instrutions on the package . It may be overcook. Drain it in a sieve. Wash the courgettes, cut into small cubes without peeling. Preheat a few tablespoons of oil in a deep pan. Sauté the onion diced. Throw courgettes cubes, salt, stir and cook till vegetables are completely soft (about 7-8 minutes). Add the lentils to the courgette, mix thoroughly. Add ceushed garlic and chopped parsley. Season to taste with the curry, salt and pepper. Simmer until the paste has a thick consistency. At the end add the tagine paste.
  3. Serve with fresh bread.
 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube