Kanapkowa pasta z soczewicy to pomysł dla tych, którym znudziła się już wędlina na kanapki i chcieliby zjeść coś warzywnego i pysznego. Świetna alternatywna dla pasztetu czy wędliny ze sklepu. Gęsta, pikantna pasta z soczewicy i cukinii świetnie nadaje się do świeżego chleba. Ja wykorzystałam ją również jako nadzienie do pierogów.Wypróbujcie koniecznie.
Kanapkowa pasta z soczewicy
Składniki
Na pastę
- 200 g. zielonej soczewicy ugotowanej
- 3 małe cukinie pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ok. 0 5 płaskiej łyżeczki curry
- 3 łyżki pasty tagine
- 10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Na pastę
- Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (bez soli), może się rozgotować. Odsączyć ją na sicie. Umyte cukinie pokroić bez obierania w małą kostkę. Rozgrzał kilka łyżek oleju na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzucić kostki cukinii, posolić, mieszając podsmażyć, aż się zeszkli i zupełnie zmięknie (ok. 7-8 minut). Do cukinio dorzucić odsączoną soczewicę, dokładnie wymieszać. Dodać suszone pomidory przeciśnięte przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Dusic do momentu aż pasta będzie mieć gęsta konsystencję. Pod koniec duszenia wykończyć pastą tagine
Lentil spread
Lentil and courgette spread
- 200 g of green lentils (cooked)
- 3 small courgettes cut into cubes
- 1 onion diced
- 1 large clove of garlic crushed
- 3 tablespoons oil
- 2-3 tablespoons chopped parsley
- 1/2 teaspoon of curry
- 3 tablespoons of tagine paste
- 10 dried tomatoes cut into smaller pieces
- salt and pepper to taste
- Lentil and courgette spread
- Cook lentil in accordance with instrutions on the package . It may be overcook. Drain it in a sieve. Wash the courgettes, cut into small cubes without peeling. Preheat a few tablespoons of oil in a deep pan. Sauté the onion diced. Throw courgettes cubes, salt, stir and cook till vegetables are completely soft (about 7-8 minutes). Add the lentils to the courgette, mix thoroughly. Add ceushed garlic and chopped parsley. Season to taste with the curry, salt and pepper. Simmer until the paste has a thick consistency. At the end add the tagine paste.
- Serve with fresh bread.