Kanapki z serkiem i sałatką z buraka. Takie kanapki to świetna propozycja na smaczne śniadanie. Świeżo pieczony chleb posmarowany kremowym, białym serkiem i obłędna sałatka z buraka, pieczonej papryki, pomidorków koktajlowych, suszonych pomidorów, granatu i czerwonej cebuli. Wszystkie smaki fajnie się łączą i dają niezłego kopa na początek dnia.
Kanapki z serkiem i sałatką z buraka
Składniki
- 4 ugotowane buraki pokrojone w cienkie plasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- sól i pieprz
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 czerwone papryki przekrojone na pół bez pestek
- olej zwykły
- 10 pomidorków koktajlowych pokrojone w ćwiartki
- 4 suszone pomidory z zalewy pokrojone
- 10 dag posiekanych orzechów pekan
- 1/2 pęczka koperku posiekanego
- 1/2 pęczka poszatkowanej świeżej pietruszki
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- pestki z 1 owocu granatu
Dodatkowo
- kilka kromek świeżego chleba najlepiej domowej roboty
- serek biały do smarowania
Instrukcje
Na sałatkę
- Buraki pokroić w cienkie plastry. Przyprawić czosnkiem, czarnuszką i solą. Zalać miodem, octem i połową oliwy. Posypać cynamonem. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Papryki posmarować olejem, doprawić solą o piec przez ok 20-30 min. Po wystudzeniu ściągnąć skórę i pokroić na kawałki.
- W misce wymieszać orzechy pekan i pomidory świeże i suszone. Polać resztką oliwy.
- Buraki odcedzić z marynaty i dodać do pomidorów z orzechami. Dorzucić koper i natkę. Dodać paprykę, pestki granatu i cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Na kanapki
- Kromki chleba posmarować serkiem i nałożyć sałatkę.
Sandwiches with Philadelphia cheese and beetroot salad
For salad
- 4 boiled beetroots cut into thin slices
- 2 chopped garlic cloves
- 1/2 teaspoon nigella seeds
- salt pepper
- 1 tbsp honey
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- 4 tablespoons of oil
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 3 red peppers, halved, seedless
- plain oil
- 10 cherry tomatoes cut into quarters
- 4 sundried tomatoes chopped
- 10 dag chopped pecans
- 1/2 bunch of chopped dill
- 1/2 bunch of fresh chopped parsley
- 1/2 red onion cut into thin slices
- seeds from 1 pomegranate
Additionally
- a few slices of fresh bread, preferably homemade
- Philadelphia cheese
For salad
- Season beetroot slices with garlic, nigella seeds and salt. Pour honey, vinegar and half the oil. Sprinkle with cinnamon. Mix and put in the fridge for a few hours.
- After this time, preheat the oven to 200 ° C. Oil the peppers, season with salt and bake for about 20-30 minutes. After cooling, remove the skin and cut it into pieces.
- Mix the pecans and tomatoes. Pour the rest of the oil.
- Drain the beetroots from the marinade and add to tomatoes with nuts. Add dill and parsley. Add peppers, pomegranate seeds and onions. Mix. Season with salt and pepper.
For sandwiches
- Spread the bread with Philadelphia cheese and place salad on the top