Szukaj
Close this search box.

Kalafiorowe curry/Cauliflower curry

Kalafiorowe curry. Rozgrzewające, pyszne kalafiorowe curry. Pełne aromatycznych przypraw. Idealne  z ryżem. Sycące i bardzo proste w przygotowaniu.

Kalafiorowe curry

Składniki
  

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula pokrojna w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w plastry
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ łyżki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • 250 gramów krewetek królewskich
  • 1 mały kalafior

Instrukcje
 

  • W garnku na małej ilości oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić marchewkę. Wlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 min.Doprawić solą, startym imbirem i czosnkiem .Mieszać od czasu do czasu. Dodać przyprawy i chwilę razem pogotować. Dorzucić umyte krewetki. Wrzucić połówki pomidorów koktajlowych, wlać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez ok. 20 przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.Mleko kokosowe roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody dolewając kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować dalej całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut aż sos się zagęści od czasu do czasu mieszając.
  • Międzyczasie na parze zrobić kalafiora, żeby zachować jego wartości odżywcze, smak i chrupkość. Kalafiora dodać na koniec do curry.
  • Podawać z ryżem.

 

Bataty nadziewane burakami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Na buraczki

  • 8 średnich buraków pokrojonych w kostkę
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1 pomarańcza sok
  • 10 wędzonych śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 średni por pokrojony w talarki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 szkl soku z buraka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła

Na bataty

  • 3 bataty
  • zioła prowansalskie opcjonalnie
  • czerwona papryka czosnek granulowany, kurkuma
  • olej

Instrukcje
 

Na buraczki

  • Na patelni roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pora. Smażyć ze dwie minuty i dodać czosnek. Dusic razem chwilę wsypać zioła. Następnie dodać buraczki. Przesmażyć z porem i wlać trochę wody ( lub warzywnego bulionu ) Po jakiś 5 minutach wrzucić jabłka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Dorzucić wędzone śliwki. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać sok z buraka. Dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu i dodać kwaśną śmietanę

Na bataty

  • Ziemniaki przekroić na pół. Posmarować olejem, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 min
  • Upieczone bataty podawać z burakami i serem feta.
Słowo kluczowe bataty, buraki, dania wegetariańskie, danie obiadowe, obiady, słodkie ziemniaki

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube