Kalafiorowe curry. Rozgrzewające, pyszne kalafiorowe curry. Pełne aromatycznych przypraw. Idealne z ryżem. Sycące i bardzo proste w przygotowaniu.
Kalafiorowe curry
Ingredients
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula pokrojna w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w plastry
- 1 łyżka startego imbiru
- ½ łyżki czosnku przeciśniętego przez praskę
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 150 ml mleka kokosowego
- świeża kolendra
- 250 gramów krewetek królewskich
- 1 mały kalafior
Instructions
- W garnku na małej ilości oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić marchewkę. Wlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 min.Doprawić solą, startym imbirem i czosnkiem .Mieszać od czasu do czasu. Dodać przyprawy i chwilę razem pogotować. Dorzucić umyte krewetki. Wrzucić połówki pomidorów koktajlowych, wlać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez ok. 20 przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.Mleko kokosowe roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody dolewając kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować dalej całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut aż sos się zagęści od czasu do czasu mieszając.
- Międzyczasie na parze zrobić kalafiora, żeby zachować jego wartości odżywcze, smak i chrupkość. Kalafiora dodać na koniec do curry.
- Podawać z ryżem.
Bataty nadziewane burakami
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 1 hour hr
Total Time 1 hour hr 15 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na buraczki
- 8 średnich buraków pokrojonych w kostkę
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 1 pomarańcza sok
- 10 wędzonych śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 średni por pokrojony w talarki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 szkl soku z buraka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła
Na bataty
- 3 bataty
- zioła prowansalskie opcjonalnie
- czerwona papryka czosnek granulowany, kurkuma
- olej
Instructions
Na buraczki
- Na patelni roztopić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pora. Smażyć ze dwie minuty i dodać czosnek. Dusic razem chwilę wsypać zioła. Następnie dodać buraczki. Przesmażyć z porem i wlać trochę wody ( lub warzywnego bulionu ) Po jakiś 5 minutach wrzucić jabłka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Dorzucić wędzone śliwki. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać sok z buraka. Dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu i dodać kwaśną śmietanę
Na bataty
- Ziemniaki przekroić na pół. Posmarować olejem, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 min
- Upieczone bataty podawać z burakami i serem feta.
Keyword bataty, buraki, dania wegetariańskie, danie obiadowe, obiady, słodkie ziemniaki
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp