Kaczka z rabarbarowym chutney, dużym kuskusem i surówką z czerwonej kapusty. Rabarbarowy chutney świetnie odnajduje się w towarzystwie kaczki i podkreśla jej smak. Chutney jest lekko słodkawy i kwaskowy, co fajnie uzupełnia smak mięsa. Do tego chrupiąca surówka z czerwonej kapusty, z dodatkiem rabarbaru, truskawek i jagód oraz sera feta, skropiona dressingiem. Już od samego pisania zgłodniałam.
Kaczka z rabarbarowym chutney
Ingredients
Na rabarbarowy chutney
- 600 g rabarbaru
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojne w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 150 g brązowego cukru
- 3 cm korzenia imbiru
- 50 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- goździki mielone
Na kaczkę
- 2 piersi kaczki ze skórką każda po ok. 200 – 250 g
Na surówkę z czerwonej kapusty
- 1/4 główki małej czerwonej kapusty poszatkowanej
- 1/2 fety pokruszonej
- kilka truskawek
- garść jagód
- 4 figi
- 1 łodyga rabarbaru pokrojona w kostkę
Na dressing
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczkę soku z cytryny
- szczypta soli pieprzu i cukru
- 4 łyżki oliwy
- szczypta oregano
Instructions
Na rabarbarowy chutney
- Obrane łodygi rabarbaru i jabłko pokroić w grubą kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, czosnek w drobną kostkę a imbir zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać żurawinę i rodzynki. Dodać goździki do smaku. Wrzucić pozostałe przyprawy. Dodać cukier i ocet jabłkowy. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 min. Cały czas mieszać. Dusić do momentu odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.
Na kaczkę
- Piers z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut. Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
- Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
Na surówkę
- Czerwoną kapustę poszatkować. Wymieszać z owocami i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Dodać pokrojona w kostkę fetę. Wszystkie składniki na dressing wymieszać i połączyć z kapustą.
- Kaczkę podawać z rabarbarowym chutney, dużym kuskusem i surówką z kapusty.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp