Jakiś czas temu robiłam jajka po szkocku, gdzie królowało mięso. Wtedy postanowiłam sobie zrobić jakąś warzywną alternatywę. Nie tylko ładnie się prezentuje na talerzu ale równie dobrze smakuje.
Jajka w masie brokułowej
Składniki
Na mase brokułowaq
- 2 brokuły
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- 1/2 opakowania sera feta
- 2 jajka
- 2 łyżki otrąb
- ząbek czosnku
- bazylia oregano, sól, pieprz
Dodatkowo :
- 6 ugotowanych na miękko jajek
Instrukcje
Na mase brokułowa
- Brokuł ugotować w wodzie na półtwardo, zmiksować w blenderze na papkę. Ostudzony brokuł połączyć z pokrojonym w kostkę tofu oraz serem feta . Dodać jajka, otręby i przyprawy. Wymieszać.
Przygotowanie:
- Jajka ugotowane na miękko obrać ze skorupek. Rozgrzać dużą ilość oleju w głębokim garnku. Bułkę tartą wsypać do osobnej miski. Z masy brokułowej zrobić kulkę wielkości jajka, rozpłaszczyć na dłoni. Na masie ułożyć jajko i zawinąć szczelnie formując kulę. Obtaczać kulki w bułce tartej .Delikatnie wkładać jajka na głęboki olej. Smażyć około 7 minut. Po upływie tego czasu, wyjąć jajka na papierowy ręcznik , aby obciekł tłuszcz.