Jajka w masie brokułowej

Jakiś czas temu robiłam jajka po szkocku, gdzie królowało mięso. Wtedy postanowiłam sobie zrobić jakąś warzywną alternatywę. Nie tylko ładnie się prezentuje na talerzu ale równie dobrze smakuje. 

Jajka w masie brokułowej

Ingredients
  

Na mase brokułowaq

  • 2 brokuły
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki otrąb
  • ząbek czosnku
  • bazylia oregano, sól, pieprz

Dodatkowo :

  • 6 ugotowanych na miękko jajek

Instructions
 

Na mase brokułowa

  • Brokuł ugotować w wodzie na półtwardo, zmiksować w blenderze na papkę. Ostudzony brokuł połączyć z pokrojonym  w kostkę tofu oraz serem feta . Dodać  jajka, otręby i przyprawy. Wymieszać.

Przygotowanie:

  • Jajka ugotowane na miękko obrać ze skorupek. Rozgrzać dużą ilość oleju w głębokim garnku. Bułkę tartą wsypać  do osobnej miski. Z masy brokułowej zrobić kulkę wielkości jajka, rozpłaszczyć  na dłoni. Na masie ułożyć  jajko i zawinąć  szczelnie formując kulę. Obtaczać kulki w bułce tartej .Delikatnie wkładać  jajka na głęboki olej. Smażyć  około 7 minut. Po upływie tego czasu, wyjąć  jajka na papierowy ręcznik , aby obciekł tłuszcz.

P1019555.JPG

P1019563.JPG

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube