Jagodowy krem (curd)

Jagodowy krem ( curd ) . Niejednokrotnie pisałam, że mam totalnego fisia na punkcie owocowych kremów ( curd ). Nijak się tego nie da odmienić, spolszczyć, żeby śmiesznie nie zabrzmiało. Taki krem świetnie nadaje się jako baza do musów owocowych, do ciast. Można je łączyć z żelatyną lub śmietaną. Można kombinować na wiele sposobów. Ja bardzo lubię z racuchami czy naleśnikami. O tym, że mogę wyżerać bezpośrednio ze słoika łyżeczką tez już wspominałam. Smak jedyny w swoim rodzaju. Jeśli jeszcze nie próbowaliście do tej pory, to koniecznie spróbujcie.

Jagodowy krem ( curd )

Ingredients
  

  • 10 żółtek
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 g mrożonych jagód

Instructions
 

  • Mrożone jagody umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać jagodowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno jagodową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube