Robiliśmy już Truskawkowa chmurke i lesna chmurke . Przyszła pora na jej jagodowa siostrę . Chętnie wracam do tego przepisu bo jest mega prosty i szybki w wykonaniu a przy tym super smaczny.
Jagodowa chmurka
Ingredients
Na spód
- 160 gram czekoladowych herbatników
- 40 gram masła
Galaretka z jagodami :
- 600 g jagód
- 2 galaretki owoce leśne każda na 500 ml wody
Krem śmietankowo – cytrynowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 250 g serka mascarpone schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z cytryny
Dodatkowo:
- opakowanie rożnowych mini bezików do pokruszenia na wierzch ciasta
- świeże jagody do dekoracji
- liofilizowana malina
Instructions
Na spód
- Herbatniki zblendowac na piasek. Dodać do nich roztopione masło i dokładnie połączyć.Masa wyłożyć dno 24 cm tortownicy. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Galaretka z jagodami
- Jagody umyć .2 galaretki rozpuścić w około 600 ml wrzącej wody wody. Przestudzić, Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Na herbatnikach ułożyć gęsto jagody .Tężejącą galaretkę wylać na wierzch jagód . Wyrównać, schłodzić w lodówce
Krem śmietankowo – cytrynowy:
- Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę.
- Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok, jeszcze przez chwilę ubić lub wymieszać do połączenia.
- Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
- Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać.Udekorować pokruszonymi bezami, jagodami i suszona malina . Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.