Jagnięcina z sosem śliwkowym/Lamb with plum sauce

Jagnięcina z sosem śliwkowym

Servings 2

Ingredients
  

Sos śliwkowy

  • 300 gr śliwek węgierek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki imbir mielony
  • szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka miodu
  • chili pieprz cayenne
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 125 ml czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • 1 łyżka masła

Na jagnięcinę

  • 4 kotlety jagnięce
  • 1 pomarańcza
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Instructions
 

Sos śliwkowy

  • Umyte śliwki pokroić w ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód i dodac brązowego cukru.Wrzucić śliwki i chwilę razem dusic na niedużym ogniu. W trakcie dolac czerwonego wina. Czosnek przecisnąć przez praskę ,dodać do śliwek . Dodać przyprawy, sól do smaku.Dusić kilkanaście minut, uważając by sliwki się zupełnie nie rozpadły. Na koniec dodać łyżke masła.

Na jagnięcinę

  • Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć i odstawić na mniej więcej 15 minut.
  • Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.
  • Całość podawać z marchewkami, ziemniakami i kleksem śmietany.

Lamb chops with plum sauce

Ingredients
  

  • Plum sauce
  • 300 gr of plums
  • 1 tbs spoon of brown sugar
  • 1/4 teaspoon of ground ginger
  • pinch of turmeric pinch
  • pinch of nutmeg
  • 1 tbsp honey
  • pinch of cayenne
  • 1 tbsp soy sauce
  • 125 ml of red wine
  • 1 clove of garlic crushed
  • salt
  • 1 tbsp butter

For lamb

  • 4 lamb chops
  • 1 orange
  • 50 ml of olive oil
  • 1 teaspoon of dried thyme
  • salt
  • pepper

Instructions
 

Plum sauce

  • Cut washed plums in quarters. Dissolve the honey in the frying pan and add brown sugar. Pour the plums and simmer for a while. Then add the red wine and crushed garlic. Add spices and salt to taste. Simmer for a few minutes, taking care that the plums do not break up completely. Finally, add a tablespoon of butter.

For lamb

  • Squeeze the juice from the orange. Pour it into a bowl, then add olive oil, thyme and salt, and pepper to taste. Put the lamb chops to the marinade. Thoroughly rub them and set aside for approximately 15 minutes.
  • Heat the pan and place the marinated lamb on it. Fry for 5-7 minutes on each side.
  • Serve it with plum sauce, carrots, potatoes and a dash of cream.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube