Jagnięcina z sosem śliwkowym
Servings 2
Ingredients
Sos śliwkowy
- 300 gr śliwek węgierek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki imbir mielony
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatałowej
- 1 łyżka miodu
- chili pieprz cayenne
- 1 łyżka sosu sojowego
- 125 ml czerwonego wina
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól
- 1 łyżka masła
Na jagnięcinę
- 4 kotlety jagnięce
- 1 pomarańcza
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Instructions
Sos śliwkowy
- Umyte śliwki pokroić w ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód i dodac brązowego cukru.Wrzucić śliwki i chwilę razem dusic na niedużym ogniu. W trakcie dolac czerwonego wina. Czosnek przecisnąć przez praskę ,dodać do śliwek . Dodać przyprawy, sól do smaku.Dusić kilkanaście minut, uważając by sliwki się zupełnie nie rozpadły. Na koniec dodać łyżke masła.
Na jagnięcinę
- Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć i odstawić na mniej więcej 15 minut.
- Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.
- Całość podawać z marchewkami, ziemniakami i kleksem śmietany.

Lamb chops with plum sauce
Ingredients
- Plum sauce
- 300 gr of plums
- 1 tbs spoon of brown sugar
- 1/4 teaspoon of ground ginger
- pinch of turmeric pinch
- pinch of nutmeg
- 1 tbsp honey
- pinch of cayenne
- 1 tbsp soy sauce
- 125 ml of red wine
- 1 clove of garlic crushed
- salt
- 1 tbsp butter
For lamb
- 4 lamb chops
- 1 orange
- 50 ml of olive oil
- 1 teaspoon of dried thyme
- salt
- pepper
Instructions
Plum sauce
- Cut washed plums in quarters. Dissolve the honey in the frying pan and add brown sugar. Pour the plums and simmer for a while. Then add the red wine and crushed garlic. Add spices and salt to taste. Simmer for a few minutes, taking care that the plums do not break up completely. Finally, add a tablespoon of butter.
For lamb
- Squeeze the juice from the orange. Pour it into a bowl, then add olive oil, thyme and salt, and pepper to taste. Put the lamb chops to the marinade. Thoroughly rub them and set aside for approximately 15 minutes.
- Heat the pan and place the marinated lamb on it. Fry for 5-7 minutes on each side.
- Serve it with plum sauce, carrots, potatoes and a dash of cream.