Jagnięcina z rabarbarowym chutney i surówką z czerwonej kapusty. Rabarbarowy chutney to dobry pomysł na podkreślenie smaku mięsa. Lekko kwaskowo słodki chutney wydobywa walory mięsa. Całość podana z podsmażanymi ziemniakami. Do tego chrupiąca surówka z czerwonej kapusty, buraka i rabarbaru.
Jagniecina z rabarbarowym chutney
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
Na jagnięcinę
- 4 kotlety jagnięce
- 1 pomarańcza
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Na rabarbarowy chutney
- 600 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 2 jabłka pokrojoe w kostkę
- 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 150 g brązowego cukru
- 3 cm korzenia imbiru pokrojonego w kostkę
- 50 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki goździków mielonych
Na sałatkę
- 1/4 łodygi rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 1/4 surowego buraka pokrojonego w cienkie słupki
- 1/2 jabłka pokrojonego w małą kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- nieduży kawałek czerwonej kapusty pokrojony w piórka
- szczypior drobno pokrojony
- sól pieprz
- odrobina brązowego cukru do smaku
- oliwa
- cytryna
- ocet balsamiczny
Instructions
Na jagnięcinę
- Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć i odstawić na mniej więcej 15 minut.
- Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.
Na rabarbarowy chutney
- Wszystko umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać goździki do smaku. Wrzucić pozostałe przyprawy. Dodać cukier i ocet jabłkowy. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 min. Cały czas mieszać. Dusić do momentu odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.
Na sałatkę
- Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić, skropić dressingiem ( oliwa, cytryna, ocet balsamiczny )
- U mnie dodatkowo smażone plastry ziemniaków.
Keyword danie mięsne, jagniecina
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp