W dzieciństwie nie ruszyłabym niczego, co nie jest kurczakiem lub wieprzowiną. Na szczęście jak dorosłam, dojrzałam też do pewnych smaków. Jagnięcina jest naprawdę smaczna. U mnie podana z makaronem, aromatycznymi pieczarkami, zieloną fasolą soi i kulkami z koziego sera w pistacjach.
Jagnięcina z makaronem i pieczarkami
Ingredients
- 4 kotlety jagnięce
- 1 pomarańcza
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- Dodakowo
- 1 Cebula
- 250 gram pieczarek typu chestnut
- 50 gram namoczonych wcześniej suszonych grzybów odcedzić przed wrzuceniem na patelnię
- 2 łyzki masła
- 100 gram makaronu penne
- sól
- pieprz
- czerwona papryka w proszku
- granulowany czosnek
Instructions
- Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć i odstawić na mniej więcej 15 minut.
- Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na maśle podsmażyć cebulę z pieczarkami i grzybami wcześniej namoczonymi w wodzie. Doprawić do smaku. Dusić około 10 mi. Makaron połączyć z grzybami i podawać z jagnięciną.
- Kulki z koziego sera w pistacjowym pudrze
- Zielona fasola soi
W dzieciństwie nie ruszyłabym niczego, co nie jest kurczakiem lub wieprzowiną. Na szczęście jak dorosłam, dojrzałam też do pewnych smaków. Jagnięcina jest naprawdę smaczna. U mnie podana z makaronem, aromatycznymi pieczarkami, zieloną fasolą soi i kulkami z koziego sera w pistacjach.
Składniki
- 4 kotlety jagnięce
- 1 pomarańcza
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć i odstawić na mniej więcej 15 minut.
Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.
Dodakowo
- 1 Cebula
- 250 gram pieczarek typu chestnut
- 50 gram namoczonych wcześniej suszonych grzybów ( odcedzić przed wrzuceniem na patelnię)
2 łyzki masła
100 gram makaronu penne
sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, granulowany czosnek
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na maśle podsmażyć cebulę z pieczarkami i grzybami wcześniej namoczonymi w wodzie. Doprawić do smaku. Dusić około 10 mi. Makaron połączyć z grzybami i podawać z jagnięciną.
Kulki z koziego sera w pistacjowym pudrze
Zielona fasola soi