Pomysł na jabłuszka podpatrzyłam w polskiej edycji programu Bake Off. Tak mi się spodobały, że nie trzeba było czekać, żebym skorzystała z przepisu. Przyjemne jako propozycja do popołudniowej kawy lub na śniadanie z kubkiem mleka.
Jabłuszka drożdżowe z nadzieniem budyniowo – jabłkowym
Ingredients
Składniki na ciasto drożdżowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 30 – 45 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
- Budyń waniliowy
- 3 jabłka
- Cynamon
- Brązowy cukier
Dodatkowo:
- Mleko skondensowane słodkie do posmarowania wierzchu bułeczek
Instructions
- Ugotować budyń. Dwa jabłka pokroić drobno, posypać cukrem i cynamonem . Wrzucić do garnuszka i gotować do otrzymania musu . Wymieszać z ugotowanym wcześniej budyniem. Do tego wkroić w drobna kostkę kolejne jabłko i wymieszać. Wystudzić.
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw rozczyn ). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części
- Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć budyń z jabłkami. Uformować kulkę, którą należy umieścić w wysmarowanej masłem foremce babeczkowej. Na wierzchu po posmarowaniu wyrośniętych bułeczek mlekiem skondensowanym, przykleić pestki dyni . Piec ok. 25 -30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough’. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.