Jabłkowy krem ( Apple curd )

Jakiś czas temu robiłam Lemon curd.  To właśnie wtedy wpadłam po uszy i zaczęłam eksperymentować z innymi owocami, żeby uzyskać smaczny krem z owoców. Tym razem czas przyszedł na jabłka i chyba to najsmaczniejszy curd jaki do tej pory jadłam. Nie jest tak kwaskowy jak cytrynowy. Nadal jest maślanie, lekko słodko i przyjemnie czuć jabłka. Można jeść sam ale stanowi świetną bazę dla wszelkiego rodzaju musów. 

Jabłkowy krem (apple curd)

Ingredients
  

  • Na jabłkowy krem curd
  • 10 żółtek
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 8 jabłek

Instructions
 

  • Jabłka obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do garnka .Dodać jedną łyżkę cukru i wlać odrobinę wody z cytryną. Gotować do rozpadu jabłek i powstania pulpy. Zblendować na gładką masę.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać jabłkowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno jabłkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.

 

P1011772.JPG

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube