Jakiś czas temu robiłam Lemon curd. To właśnie wtedy wpadłam po uszy i zaczęłam eksperymentować z innymi owocami, żeby uzyskać smaczny krem z owoców. Tym razem czas przyszedł na jabłka i chyba to najsmaczniejszy curd jaki do tej pory jadłam. Nie jest tak kwaskowy jak cytrynowy. Nadal jest maślanie, lekko słodko i przyjemnie czuć jabłka. Można jeść sam ale stanowi świetną bazę dla wszelkiego rodzaju musów.
Jabłkowy krem (apple curd)
Ingredients
- Na jabłkowy krem curd
- 10 żółtek
- 250 g drobnego cukru
- 200 g miękkiego masła
- 2 cytryny
- 8 jabłek
Instructions
- Jabłka obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do garnka .Dodać jedną łyżkę cukru i wlać odrobinę wody z cytryną. Gotować do rozpadu jabłek i powstania pulpy. Zblendować na gładką masę.
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać jabłkowe pure.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno jabłkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.