Jabłkowy chutney. Pisałam już jakiś czas temu, że wpadłam w uzależnienie jeśli chodzi o ten apetyczny dodatek do mięs czy wędlin. Ja bardzo chętnie jadam świeży chleb posmarowany białym serkiem i grubo obłożony chutneyem. Uważam, że bardzo podkreśla smak potraw.
Jabłkowy chutney
Składniki
- 1 kg jabłek
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 papryczka chilli
- 150 g brązowego cukru
- po 1 łyżeczce mielonych przypraw: ziela angielskiego goździków, kardamonu, imbiru (może być też świeżo starty), soli, pieprzu kolorowego, nitek szafranu
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml wermutu
- 100 ml soku jabłkowego
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych moreli
Instrukcje
- Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę marchewki. Dodać przyprawy, cukier i wermut. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka i suszone owoce . Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Dusić wszystko razem około 40 min .