Jabłkowy chutney

Jabłkowy chutney. Pisałam już jakiś czas temu, że wpadłam w uzależnienie jeśli chodzi o ten apetyczny dodatek do mięs czy wędlin. Ja bardzo chętnie jadam świeży chleb posmarowany białym serkiem i grubo obłożony chutneyem. Uważam, że bardzo podkreśla smak potraw. 

Jabłkowy chutney

Ingredients
  

  • 1 kg jabłek
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 papryczka chilli
  • 150 g brązowego cukru
  • po 1 łyżeczce mielonych przypraw: ziela angielskiego goździków, kardamonu, imbiru (może być też świeżo starty), soli, pieprzu kolorowego, nitek szafranu
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml wermutu
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych moreli

Instructions
 

  • Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej pokrojone w kostkę marchewki. Dodać przyprawy, cukier i wermut. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka i suszone owoce . Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Dusić wszystko razem około 40 min .

 

P1011613.JPG

P1011632.JPG

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube