Szukaj
Close this search box.

Jabłkowe ciasto nadziewane orzechową kruszonką/Apple and nut cake

Jabłkowe ciasto nadziewane orzechową kruszonką. Nie tylko efektownie wygląda w przekroju ale równie dobrze smakuje. Łatwe w przygotowaniu. Serdecznie polecam do popołudniowej kawy

Jabłkowe ciasto nadziewane orzechową kruszonką.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na orzechową kruszonkę:

  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g orzechów pekan drobno posiekanych
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 60 g masła roztopionego
  • W miseczce umieścić mąkę orzechy, cukier i sól. Wlac rozpuszczone masło. Połaczyć z sypkimi składnikami do powstania kruszonki

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 250 ml kwasnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu
  • 5 jabłek obranych. Ze środka wydrążone gniazdo nasienne

Instrukcje
 

  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną.Każde jabłko nafaszerować orzechową kruszonką.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. W równych odstępach ułożyć faszerowane jabłka i wcisnąć w ciasto. Wierzch posypać resztą orzechowej kruszonki.Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Słowo kluczowe ciasto z owocami, jabłka, królik na słodko, proste ciasto, szybkie ciasto

 

 

 

 

Apple and nut cake

 

For crumble nut:

  • 75 g of plain flour
  • 75 g of pecans (finely chopped)
  • half a glass of brown sugar
  • 60 g butter (melted)
  • Put the flour (nuts, sugar and salt in the bowl. Pour the dissolved butter. Combine with powdery ingredients to create a crumble)

For cake

  • 3 eggs
  • 1 cup of sugar (250 g)
  • 250 ml sour cream
  • 125 ml of oil
  • 500 gr plain flour
  • 2 teaspoons of baking powder
  • juice of 1 lemon
  • 1/2 tablespoon of potato starch or custard powder
  • 6 apples (peeled and cored)
  1. Whisk eggs with sugar until fluffy. Add sour cream and oil. Beat with an electric mixer to combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
  2. Dry the pears with a paper towel and sprinkle with potato flour. Stuff with nut crumble
  3. Spread the batter in a springform pan with a diameter of about 24 cm. Arrange stuffed apples in the batter and gently press into the batter. Spread with remaining nut crumble over it. Bake for about 45-60 min in the oven preheated to 180 C

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube