Jabłkowe ciasto nadziewane orzechową kruszonką. Nie tylko efektownie wygląda w przekroju ale równie dobrze smakuje. Łatwe w przygotowaniu. Serdecznie polecam do popołudniowej kawy
Jabłkowe ciasto nadziewane orzechową kruszonką.
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na orzechową kruszonkę:
- 75 g mąki pszennej
- 75 g orzechów pekan drobno posiekanych
- pół szklanki brązowego cukru
- 60 g masła roztopionego
- W miseczce umieścić mąkę orzechy, cukier i sól. Wlac rozpuszczone masło. Połaczyć z sypkimi składnikami do powstania kruszonki
Na ciasto
- 3 jajka
- 250 gramów cukru
- 250 ml kwasnej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu
- 5 jabłek obranych. Ze środka wydrążone gniazdo nasienne
Instructions
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
- Jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną.Każde jabłko nafaszerować orzechową kruszonką.
- Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. W równych odstępach ułożyć faszerowane jabłka i wcisnąć w ciasto. Wierzch posypać resztą orzechowej kruszonki.Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Keyword ciasto z owocami, jabłka, królik na słodko, proste ciasto, szybkie ciasto




Apple and nut cake
For crumble nut:
- 75 g of plain flour
- 75 g of pecans (finely chopped)
- half a glass of brown sugar
- 60 g butter (melted)
- Put the flour (nuts, sugar and salt in the bowl. Pour the dissolved butter. Combine with powdery ingredients to create a crumble)
For cake
- 3 eggs
- 1 cup of sugar (250 g)
- 250 ml sour cream
- 125 ml of oil
- 500 gr plain flour
- 2 teaspoons of baking powder
- juice of 1 lemon
- 1/2 tablespoon of potato starch or custard powder
- 6 apples (peeled and cored)
- Whisk eggs with sugar until fluffy. Add sour cream and oil. Beat with an electric mixer to combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
- Dry the pears with a paper towel and sprinkle with potato flour. Stuff with nut crumble
- Spread the batter in a springform pan with a diameter of about 24 cm. Arrange stuffed apples in the batter and gently press into the batter. Spread with remaining nut crumble over it. Bake for about 45-60 min in the oven preheated to 180 C