Klasyka, bo jabłko lubi się z wątróbką. A jeszcze jeśli dobre danie efektownie podane to, czego chcieć więcej ? 🙂
Jabłko nadziewane watróbką
Ingredients
- Watróbka 300 gram
- Cebula czerwona 3 sztuki
- wino czerwone 250 ml półsłodkie
- 9 jabłek
- sól
- pieprz
- mąka
Instructions
- Jabłka umyć pod bieżącą wodą. Ściąć wierzch i wydrążyć gniazdo nasienne i część miąższu żeby zrobić później miejsce do nadziewania jabłka wątróbką.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Po podsmażeniu przełożyć cebulę do miseczki.
- Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażyć oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę – tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
- Podsmażoną wątróbkę zalać czerwonym winem, dodać wydrążony wcześniej miąższ z jabłek, podsmażoną cebulkę . Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut – od czasu do czasu mieszać. Dusić bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu. Wątróbką nadziać wcześniej wydrążone jabłka i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 min.
- Podawać według uznania. U mnie z ziemniaczanym puree i sałatką z buraka