Jabłecznik na czekoladowym spodzie

Coś dla miłośników jabłek. Prażone jabłka na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. U mnie dodatkowo z dodatkiem jeżynowego kremu (blackberries curd). Dla całkowitej rozpusty wykończone pokruszonymi bezami i płatkami migdałów. 

Jabłecznik na czekoladowym spodzie

Ingredients
  

Na spód

  • 40 g masła roztopionego
  • 150 g czekoladowych herbatników pokruszonych

Na masę jabłkową

  • jabłka przesmażone 1200 gram
  • 1 i 1/2 galaretki pomarańczowej suchej
  • jeżynowy krem blackcurrant curd. W zastępstwie może być dżem
  • bezy

Instructions
 

Na spód:

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • W tortownicy o wymiarach około 23 cm umieścić masę ciasteczkową .Wcisnąć w dno i boki .Wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na masę jabłkową

  • Zasmażane jabłka podgrzać w garnku. Do gorących jabłek dodać suchą galaretkę pomarańczową. Wymieszać. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Odstawić do stężenia. Na koniec posmarować jeżynowym kremem lub dżemem. Posypać pokruszonymi bezami.

 

P1011345.JPG

P1011316.JPG

P1011340.JPG

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube