Coś dla miłośników jabłek. Prażone jabłka na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. U mnie dodatkowo z dodatkiem jeżynowego kremu (blackberries curd). Dla całkowitej rozpusty wykończone pokruszonymi bezami i płatkami migdałów.
Jabłecznik na czekoladowym spodzie
Składniki
Na spód
- 40 g masła roztopionego
- 150 g czekoladowych herbatników pokruszonych
Na masę jabłkową
- jabłka przesmażone 1200 gram
- 1 i 1/2 galaretki pomarańczowej suchej
- jeżynowy krem blackcurrant curd. W zastępstwie może być dżem
- bezy
Instrukcje
Na spód:
- Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
- W tortownicy o wymiarach około 23 cm umieścić masę ciasteczkową .Wcisnąć w dno i boki .Wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Na masę jabłkową
- Zasmażane jabłka podgrzać w garnku. Do gorących jabłek dodać suchą galaretkę pomarańczową. Wymieszać. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Odstawić do stężenia. Na koniec posmarować jeżynowym kremem lub dżemem. Posypać pokruszonymi bezami.