Hummus z białej fasoli cannelini jest banalnie prosty w wykonaniu. Jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale tez bardzo smaczny. W kilka minut możemy mieć hummus, który możemy zjeść z ulubionym pieczywem, czy też selerem naciowym jako zdrowszą alternatywę czegoś do chrupania wieczorami. Świetnie sprawdza się ze słupkami marchewki czy z warzywnymi chipsami. Opcji z czym jeść hummus jest naprawdę wiele. U mnie hummus z dodatkiem pasty tahini.
Hummus z białej fasoli cannelini-pasta na kanapki
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej fasoli cannelini może też być fasola z puszki, każda po około 200 g netto
- 1 cytryna
- 4-5 łyżek pasty tahini
- kilka łyżek wody z gotowania fasoli
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
Instrukcje
- Na sicie odlać fasolę, część wody zostawić. W blenderze zmiksować wszystkie składniki ( łącznie z odlaną wodą z fasoli )na gładką masę. Doprawić do smaku.