Kolejny pomysł na kurczaka. Tym razem na kurczaka duszonego w winie, z czarnymi oliwkami i grzybami. Do tego ryż z dodatkiem kurkumy. Mięso jest bardzo soczyste i świetnie się łączy ze smakiem ryżu.
Gulasz z kurczaka w winie
Składniki
- 5 sztuk podudzi z kurczaka
- olej
- 1 czerwona cebula
- ½ butelki wina czerwonego wytrawnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 250 g pieczarek
- 100 gram suszonych grzybów
- 100 gram czarnych oliwek
- Rozmaryn
- Tymianek
- Oregano
- Sól
- Pieprz
Instrukcje
- W naczyniu żaroodpornym podgrzać olej . Obsmażyć kawałki kurczaka po około 3 – 5 minut z każdej strony. Do mięsa dorzucić pokrojoną w talarki czerwoną cebulę . Dodać pokrojone w plastry pieczarki i namoczone suszone grzyby. Dusić pod przykryciem przez 10 minut . W międzyczasie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Dolać wino i dusić przey około 40 minut . Dodać czarne oliwki . Gotować do odparowania płynu .Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy
- Podawać z ryżem, z dodatkiem kurkumy i małymi marchewkami