Guacamole to meksykańska pasta z awokado, która świetnie się sprawdza jako przystawka. Fajnie się ją zajada z nachos czy stanowi fajny dodatek do trotilli. Ja postanowiłam dodatkowo podać z dorszem.
Guacamole z dorszem
Składniki
- 6 dojrzałych awokado
- 4 łyżeczki soku z limonki
- sól do smaku
- 2 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
- sos sriracha opcjonalnie do smaku
- pól pęczka kolendry posztakowanej
- 2 średnie pomidory pokrojone w kostkę
- 2 sztuki fileta z dorsza
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- tymianek opcjonalnie
- imbir opcjonalnie
- koperek opcjonalnie
Instrukcje
- Awokado umyć, przekroić na pół, ususnąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść go widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, wymieszać.Nastepnie dodać kolendrę, pikantny sos i pomidory. Wymieszać
- Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Smażyc na patelni z odrobinną oleju przez ok 20 minut.
- Dorsza podawać z guacamole i tortilla chips.
Guacamole
Guacamole served with cod
- 6 ripe avocados
- 4 teaspoons of lime juice
- salt to taste
- 2 cloves of garlic crushed
- sriracha sauce (optional for taste)
- a bunch of coriander sticks finely chopped
- 2 medium tomatoes diced
- 2 pieces of cod fillet
- 2 garlic cloves squeezed
- 1 lemon
- 2 tbsp olive oil
- pepper
- salt
- thyme optional
- ginger optional
- dill optional
Guacamole served with cod
- Wash the avocado. Halve and stone the avocados and use a spoon to scoop out the flesh into the bowl. Use a fork to roughly mash everything together. Add lime juice, salt, and crushed garlic, mix. Add coriander, spicy sauce and tomatoes. Mix
- Clean the fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic and squeeze the juice out of the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic, and lemon juice. Season with the rest of the spices. Fry in a pan with a little oil for about 20 minutes.
- Serve the cod with guacamole and tortilla chips