Grzybowe pęczotto. Tu jest wszystko, co tygryski lubią najbardziej. Kasza pęczak, suszone grzyby namoczone dzień wcześnie i ten pyszny, grzybowy wywar dodany do gotowania pęczotto. Danie jest kremowe, aromatyczne, pięknie pachnie grzybami. Do tego dodatek wina i parmezanu. Ja dodałam jeszcze mięso z kurczaka. Sycąco i naprawdę smacznie.
Grzybowe pęczotto
Ingredients
- 4 podudzia z kurczaka pozbawione kości i przekrojone na pół
- 180 g suszonych grzybów namoczonych dzien wczesniej
- 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 1 szklanka białego wina
- graśc tartego parmezanu
- Świeżo mielony czarny pieprz
- świeżo mielona sól morska
- Natka pietruszki do dekoracji
Instructions
- Namoczone grzyby ugotować w wodzie w której były moczone. Ugotowane grzyby odcedzić. Wywar pozostawić.
- Przyprawione solą i pieprzem mięso kurczaka przysmażyć na patelni. Dodać cebulę i pieczarki. Kaszę dodać do mięsa, cebuli i grzybów.Chwilkę podsmażyć. Następnie podlać winem. Gdy wino odparuje całość podlać wywarem z grzybów oraz częścią bulionu.
- Kaszotto doprawic solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniać go. Na koniec dodać do całości grzyby i jeszcze chwilę gotowac. Kaszotto zestawić z ognia i dodać ser. Wymieszać