Szukaj
Close this search box.

Grzybowe kaszotto z wieprzowiną/Wild mushroom pearl barley risotto with pork chops

Grzybowe kaszotto z wieprzowiną. Bardzo mocno grzybowe kaszotto. Kremowe, gęste i nie skłamię jeśli powiem, że najlepsze, jakie do tej pory jadłam. Kaszotto wykończone serem parmezan i podane z duszonym schabem.

Grzybowe kaszotto z wieprzowiną

Składniki
  

  • 100 gr kaszy pęczak
  • 1 czerwona cebula czerwona
  • 50 gr grzybów suszonych
  • 100 gr małych pieczarek
  • 125 ml czewonego wina
  • 5 łyżek parmezanu
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżka masła

Schab duszony

  • 4 plastry schabu bez lości
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów
  • 1/2 cebuli
  • 3/4 szkl bulionu
  • 1/4 szkl niałego wina
  • kilka łyżek oleju
  • sól i czarny lub kolorowy pieprz do smaku
  • papryka wędzona do smaku około 1 łyżki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Instrukcje
 

  • Suszone grzyby zalać ok. 700 ml wrzątku. Odstawić do namoczenia na ok. godzinę.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek . Dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć. Wrzucić namoczone, odsączone grzyby. Podsmażyć. Dorzucić pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, dodac czosnek przeciśniety przez praskę. Wymieszać. Dorzucić kaszę pęczak. Kasza powinna oblepić się resztkami oliwy. Po ok 2 minutach (ciągle mieszając, aby nie przypalić kaszy), dolać wino. Dobrze całość wymieszać. Gdy kasza “wypije” wino, dodać łyżkę wazową grzybowego wywaru, który został z moczenia grzybów. Powoli mieszać, aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać. Nie można dodać całego płynu na raz. Proces dodawania płynu trwa ok. 20- 25 minut. Dzięki temu kasza będzie kremowa i aksamitna . Dodać sól, pieprz. Wlać śmietanę. Chwilę pogotować ze śmietanką. Zdjąć z ognia, dodać parmezan
  • Schab duszony
  • Cebule pokroic w plastry i podsmażć na złoty kolor na oleju. Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynią żaroodpornego
  • Schab obtoczyć w przyprawach i smażyć na patelni z obu stron, gdy kotletysą złote jest złoty, przełożyc do naczynia z cebulą.Dodac bulion, wino i grzyby suszone
  • Schab dusić razem pod przykryciem przez około 30-40 minut do czasu aż mięso będzie miękkie, sos odparuje i się zagęści.

 

Wild mushroom pearl barley risotto with pork chops

 

Mushroom pearl barley risotto

  • 100 gr of pearl barley
  • 1 red onion chopped
  • 50 grams of dried mushrooms
  • 100 grams of small mushrooms
  • 125 ml of red wine
  • 5 tablespoons of parmesan cheese
  • 200 ml of sour cream
  • 2 cloves of garlic squezeed
  • oil
  • 1 tablespoon of butter

Pork chops

  • 4 pork chops
  • few dried mushrooms
  • 1/2 onion chopped
  • 3/4 glass of broth
  • 1/4 glass of white wine
  • a few tablespoons of oil
  • salt and black or colorful pepper to taste
  • 1 tbsp smoked pepper to taste about
  • 1 tablespoon of Herbes de Provence

Mushroom pearl barley risotto

  1. Pour about 700 ml of boiling water over dried mushrooms . Leave to soak for about an hour.
  2. Heat 2-3 tablespoons of olive oil in a deep frying pan. Add sliced ​​onion and fry. Throw in soaked, drained mushrooms. Simmer. Add small mushrooms. When the onions are glassy, ​​add the garlic squeezed through the press. Mix. Add pearl barley. The groats should stick to the remaining oil. After about 2 minutes (stirring constantly, not to burn the groats), pour the wine. Mix well. When the groats „drink” the wine, add a tablespoon of mixture left from soaking dried mushrooms. Stir slowly until the barley absorbed all the liquid. Repeat the operation. You can not add all the liquid at once. The process of adding the liquid takes about 20-25 minutes. Thanks to this, pearl barley will be creamy and velvety. Add salt and pepper. Pour the soured cream. Cook for few minutes. Remove from the heat, add parmesan.

Pork chops

  1. Chop the onions into slices and fry in oi for few minutes untill light brown. Remove from the pan and put into a casserole
  2. Cover pork loin in spices and fry in a pan on both sides till golden , then transfer to the dish with onion. Add broth, wine and dried mushrooms
  3. Cook under cover for about 30-40 minutes until the meat is soft, the sauce evaporates and thickens.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube