Gruszki zapiekane z miodem
Składniki
- 2 średnie gruszki
- 2 łyżki amaretto
- 2 łyżki cynamonu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżeczki płynnego miodu
- Lody waniliowe
Instrukcje
- Nagrzać piekarnik do 190 C. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Gruszki umyć i przekroić na pół, Wydrążyć łyżeczką gniazdo.Na talerzyku połączyć brązowy cukier z cynamonem . Odcisnąć gruszki płaską stroną w cukrze z cynamonem . Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. Do wgłębienia wlać po równo sok z cytryny i amaretto. Wstawić do piekarnika na ok 20-25 min, aż gruszki będą miękkie. Po wyjęciu polać miodem i podawać z lodami