Gruszki w winie owinięte w szynkę parmeńską podane z sałatką z rukoli i fig
Składniki
- 4 twarde gruszki
- 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 1 szklanka wody
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 1 strączek kardamonu
- 2 łyżki miodu
- Szynka dojrzewająca 12 plastrów
Sałatka:
- Rukola
- Figi 4 sztuki
- Granat
- Oliwki czarne
- Oliwki zielone
- Ser gorgonzola ok 100 gram
Instrukcje
- Gruszki obrać, pozostawiając ogonki. Włożyć do rondelka. Zalać winem i wodą, wrzucić wszystkie przyprawy i miód. Gotować aż gruszki staną się miękkie, ale wciąż jędrne.Czas gotowania ok. 50 minut od czasu do czasu obracać je w płynie.
- Owoce wyjąć na półmisek. Każdą gruszkę stawiamy na jednym plastrze szynki, które zawijamy do góry. Następnie owijamy jeszcze 2 plastrami, żeby otuliły całą gruszkę. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15 min, aż szynka się zrumieni.
- Gruszki podajemy z sałatką z rukoli , fig , czarnych i zielonych oliwek , owoca granatu i gorgonzoli
ENGLISH VERSION
Poached pears in spiced red wine wrapped in parma ham
Ingredients
- 4 hard pears peeled but kept whole with stalk intact
- 2 cups dry red wine
- 1 cup water
- 3 grains allspice
- 1 cinnamon stick
- 4 cloves
- 1 cardamom pod
- 2 tablespoons honey
- 12 slices parma ham
Salad
- Rocket leaves
- Figs 4 pieces
- Pomegranate seeds
- Black olives
- Green olives
- Gorgonzola cheese approximately 100 grams
Method of preparation
Peel pears, leaving the stalks and place in a saucepan. Pour the wine and water, add all of the spices and honey. Cook until pears are tender but still firm for approx. 50 minutes rotating pears in the liquid from time to time.
Remove the fruit and place them on a platter. Wrap each pear with 3 slaices of bacon and place each on a baking sheet. Drizzle some olive oil over the pears and season them with salt and pepper. Bake them in preheated electric oven to 160 C until the pears are tender and the bacon is crisp, about 15 minutes. Place the pears onto a platter, drizzle with the honey,
Serve pears with rocket salad leaves mixed with figs, black and green olives, pomegranates and gorgonzola.