Groszkowe kopytka z piersią z kurczaka. Danie pod tytułem „Zielono mi”. Obłędnie zielone kopytka z zielonego groszku podane z groszkiem i fasolą soi przesmażoną na maśle z czosnkiem. Do tego pierś z kurczaka.
Groszkowe kopytka z piersią z kurczaka
Składniki
Na pierś z kurczaka
- 2 Piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Na kopytka
- 400 g puree z groszku
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej + 50 do podsypania
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
Na fasolkę
- 100 g ugotowanego zielonego groszku
- 100 g ugotowanej fasoli soi
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki pokruszonych pistacji
- zioła prowansalskie do smaku
- sól i pieprz
Instrukcje
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
Na kopytka
- Groszek gotować przez 5 min. Odsączyć i przelać zimną wodą. Zblendować na puree. Dodać jajko, makę i sól i czosnek. Wyrobić do połączenia składników
- Przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować wałeczki i kroić pod skosem na kopytka
- Gotować we wrzącej, posolonej wodzie przez 5 minut. Odsączyć.
Na fasolkę
- Na patelni, na rozgrzane masło wrzucić fasolę i zielony groszek. Dodać czosnek. Przez dwie minuty smażyć. Dodać zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pistacje i wymieszać.
Green pea gnocchi
For chicken breast
- 2 Chicken breasts
- Salt and pepper
- 1/2 teaspoon of hot pepper powder
- 1 teaspoon of sweet pepper powder
- 1 teaspoon of dried rosemary
- 1 tablespoon of oil
- 2 tablespoons of soy sauce
For green pea gnocchi
- 400 g mushy peas
- 1 egg
- 200 g plain flour + 50 for dusting
- 2 garlic cloves pressed through
- 1 teaspoon salt
For green peas
- 100 g cooked green peas
- 100 g cooked edamame beans
- 3 tablespoons of butter
- 3 garlic cloves crushed
- 3 tablespoons of crumbled spelling
- Herbes de Provence to taste
- salt pepper
For the chicken breast
- Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
- Heat the oven to 180 ° C. In a casserole dish, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, turning them halfway
For green pea gnocchi
- Place mushy peas in a bowl, add egg, flour, salt and garlic. Combine together
- Transfer to a dusted top. Form the rollers and cut them into gnocchi
- Boil in salted water for 5 minutes.
For green peas
- In a frying pan, put the beans and green peas on the hot butter. Add garlic. Fry for two minutes. Add Herbes de Provence. Season with salt and pepper. Finally, add the crushed pistachios and mix.