Gołąbki z karmelizowanymi pomidorami. Liście kapusty faszerowane mielonym mięsem i biała kasza gryczaną. Duszone w bulionie i podane z karmelizowanymi pomidorkami.
Gołąbki z karmelizowanymi pomidorami
Składniki
Na gołąbki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula pokrojone w kostkę
- 100 g ugotowanej białej kaszy gryczanej
- 2 główki kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
- 1.5 litra bulionu
Na pomidory
- 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów przekrojonych na pół
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Instrukcje
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- W misce wymieszać mięso z cebulą, kaszą i jakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zalać gorącym bulionem. Dusić ok 60 min.
Na pomidory
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Dusić do momentu aż pomidory się lekko rozpadną.
Stuffed cabbage with caramelized tomatoes
For stuffed cabbage
- 500 gr of minced pork
- 1 onion diced
- 100 g of half-hard cooked buckwheat
- 2 heads of savoy cabbage
- 1 egg
- 2 tablespoons of butter or oil
- salt and black pepper
- 1500 ml of stock
For tomatoes
- 400 g of fresh ripe vine tomatoes halved
- 1 small onion diced
- 2 cloves of garlic squeezed through the press
- oil
- a pinch of salt, pepper, and sugar
- 1 teaspoon of Provencal herbs
For stuffed cabbage
- Remove the core from the cabbages. Put the cabbage into the pot of the boiling water for a couple of minutes. Take the cabbage out and place on a plate and remove the outer leaves. Put the cabbage into the water again until you have enough number of leaves.
- Cut the peppers in half and remove the seed nests. Cut into slices. Put onions in hot oil. Season with salt and pepper. Cook for about 5 minutes. Leave to cool.
- Mix the meat with onions, buckwheat, and egg. Season to taste. Mix the filling until it is sticky.
- Place the little bit of filling on the leaf and roll cabbage around the mixture, tucking in sides to create an envelope around the filling. Place some of the cabbage leaves on the bottom of the pot and place all your rolled ‘cabbage parcels’ on top of them. Make sure they are very close to each other. Place the cabbage leaves on top. Pour over the stock and cook for 60 minutes.
For tomatoes
- Heat oil and saute onion in a deep frying pan. Add the garlic and fry together for about 1 minute. Add tomatoes and season to taste. Simmer till fall apart.