Gołąbki z białą kiełbasą. Jak posiadacie na stanie Królisia ( doświadczalnego ) to jest dla Was obiad idealny.. Obiad dwa w jednym. Obiad z serii …wilk syty i owca cała. Królisia zapychacie kapustą, Królisie ją uwielbiają, a Wy zajadacie się pychotkowym nadzieniem z białej kiełbachy z dodatkiem majeranku i chrzanu. Problem może być, jeśli też lubicie kapustę. Wtedy może być mała wojenka o kapustę z Królisiem. W takim przypadku najlepiej spacyfikować Królisia i dać mu z liścia, najlepiej kapusty. Króliś otumaniony liściem będzie przez jakiś czas bezwładny, a Wy możecie się delektować połączeniem kapusty z białą kiełbasą. Myślę, że dla tego połączenia możecie się swobodnie pozbyć wyrzutów sumienia i zdzielić Królisia, żeby Wam nie wyżarła łajza całej kapusty.
Gołąbki z białą kiełbasą
Składniki
Na farsz
- 2 kg białej surowej kiełbasy
- 4 łyżki chrzanu
- 2 jajko
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
dodatkowo
- 2 główki kapusty włoskiej
- bulion warzywny opcjonalnie ilość potrzebna do przykrycia gołąbków
Na sos
- 500 ml płynu z gotowania gołąbków
- kilka czubatych łyżek chrzanu sprawdź jego ostrość wcześniej
- 200 ml śmietany tłustej 30%
Na zasmażkę
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
Instrukcje
Na farsz
- Kiełbasę sparzyć we wrzątku. Gdy wystygnie, obrać z osłonki, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Wybić jajko, przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 45 min.
Na sos
- Odlać sos z gotowania się gołąbków. Dodać do niego chrzan, przepuszczone ząbki czosnku przez praskę, lub zielony pieprz.
Przygotować zasmażkę:
- Na patelni rozpuścic masło. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką lub silikonowa szpatułką. Masa nie może mieć grudek. Podgrzewac około 2 minut cały czas mieszając
- Zasmażkę dodać do gotującego się sosu, energicznie mieszając. Dolać śmietanę . Doprawić solą i pieprzem.