Gołąbki w sosie pomidorowym. Gołąbki nadziane białą kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i mięsem mielonym. Do tego sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorków koktajlowych duszonych na patelni, a potem zblendowanych i wymieszanych ze śmietaną. Intensywnie pomidorowy, gęsty i aromatyczny. Gołąbki pod koniec duszone w sosie dla bardziej wyrazistego smaku.
Gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki
Na gołąbki
- 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
- 2 główki kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
Na sos pomidorowy
- 500 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oliwy
- po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Instrukcje
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na patelni z olejem podsmażyć cebulę
- W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą i jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.
Na sos pomidorowy
- Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i zblendować na gładką masę
- Przed podaniem gołąbki wyjąć z bulionu, zalać sosem i dusić razem przez 30 min
Stuffed cabbage in tomato sauce
For stuffed cabbage
- 500 gr of minced pork
- 1 onion diced
- 150 g of half-hard cooked white buckwheat
- 2 heads of savoy cabbage
- 1 egg
- 2 tablespoons of butter or oil
- salt and black pepper
For tomato sauce
- 500 g of fresh ripe vine tomatoes peeled
- 1 small onion diced
- 2 cloves of garlic squeezed through the press
- 4 tbsp oil
- a pinch of salt, pepper and sugar
- 1 teaspoon of Provencal herbs
- 4 tbsp of sour cream
For stuffed cabbage
- Remove the core from the cabbages. Put the cabbage into the pot of the boiling water for a couple of minutes. Take the cabbage out and place on a plate and remove the outer leaves. Put the cabbage into the water again until you have enough number of leaves.
- In preheated frying pan with oil fry chopped onion.
- Mix the meat with onions, add white buckwheat and egg and mix together. Season to taste. Mix the filling until it is sticky.
- Place the little bit of filling on the leaf and roll cabbage around the mixture, tucking in sides to create an envelope around the filling. Place some of the cabbage leaves on the bottom of the pot and place all your rolled ‘cabbage parcels’ on top of them. Make sure they are very close to each other. Place the cabbage leaves on top. Pour over pepper sauce and cook for 90 minutes.
For tomato sauce
- Pour boiling water over tomatoes and remove the skin. Cut into smaller pieces. Heat oil and saute onion in a deep frying pan. Add the garlic and fry together for about 1 minute. Add tomatoes and season to taste. Simmer for about 20 minutes until the water evaporates and the sauce thickens. Finally, add sour cream and blend to a smooth sauce
- Before serving, remove the stuffed cabbage from the stock, pour the sauce over and simmer together for 30 minutes