Gołąbki w sosie grzybowym. Gołąbki nadziane mięsem mielonym, podsmażoną cebulką i kasza gryczaną. Podane z obłędnym sosem grzybowym zrobionym z użyciem suszonych grzybów i ciemnych pieczarek. Sos wzbogacony czosnkiem, winem i wykończony śmietaną. Kremowy i bardzo grzybowy.
Gołąbki w sosie grzybowym
Prep Time 1 hr
Cook Time 1 hr
Total Time 2 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Ingredients
- Na gołąbki
- 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula pokrojone w kostkę
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
- 2 główki kapusty włoskiej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól i czarny pieprz
- 3 l bulionu
Na sos
- 20 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 250 ml gęstej śmietanki do sosów
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
Instructions
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na patelni podsmażyć boczek. Dodać posiekaną cebulę. Smażyć ok. 3 minut
- W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą, boczkiem i jakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.
Na sos
- Na oleju z masłem zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Wlać wino.
- Następnie dodać suszone grzyby i wlać wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem gotować przez około 30 minut do miękkości grzybów.
- Na koniec dodać śmietankę.
- Gołąbki podawać z sosem grzybowym
Keyword gołąbki, grzyby, jednogarnkowe


Stuffed cabbage leaves in mushroom sauce
For stuffed cabbage
- 500 gr of minced pork
- 150 g diced smoked bacon
- 1 onion diced
- 150 g of half-hard cooked white buckwheat
- 2 heads of savoy cabbage
- 1 egg
- 2 tablespoons of butter or oil
- salt and black pepper
- 3 l of vegetable stock
For the sauce
- 20 g of dried mushrooms soaked in water
- 250 g brown mushrooms cut into slices
- 3 garlic cloves pressed through
- 4 tablespoons of butter
- 1 tablespoon of vegetable oil
- 1 small onion diced
- 250 ml thick cream for sauces
- 1/4 cup dry white wine
For stuffed cabbage
- Remove the core from the cabbages. Put the cabbage into the pot of the boiling water for a couple of minutes. Take the cabbage out and place on a plate and remove the outer leaves. Put the cabbage into the water again until you have enough number of leaves.
- In preheated oil fry bacon with onion.
- Mix the meat with onions,bacon add white buckwheat. Add egg and mix together. Season to taste. Mix the filling until it is sticky.
- Place the little bit of filling on the leaf and roll cabbage around the mixture, tucking in sides to create an envelope around the filling. Place some of the cabbage leaves on the bottom of the pot and place all your rolled ‘cabbage parcels’ on top of them. Make sure they are very close to each other. Place the cabbage leaves on top. Pour over the stock and cook for 1 hour
For the sauce
- Glaze the onion in oil and butter, then add the mushrooms and fry together briefly, stirring constantly. Pour wine.
- Then add dried mushrooms and pour water from mushrooms, season with salt and pepper and cook for about 30 minutes until the mushrooms soft.
- Finally, add cream.
- Stuffed cabbage serve with mushroom sauce