Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Gofry z karmelizowanymi sliwkami
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na śliwki
- 750 g śliwek węgierek przekrojone na pół bez pestek
- 40 g brązowego cukru
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Na gofry
- 180 ml wody gazowanej
- 210 ml letniego mleka 3 2%
- 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka białka i żółtka oddzielnie
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 270 g mąki pszennej
- 90 g masła roztopionego i przestudzonego
Dodatkowo
- 300 ml śmietany 36 %
- cukier puder opcjonalnie
Instrukcje
Na sliwki
- Na patelni podgrzać cukier, gdy zrobi się płynny dodać masło i cynamon i energicznie mieszać. Do powstałego karmelu dodać śliwki i dokładnie obtoczyć w karmelu. Sliwki smażyc ok. 10 minut, mają tylko zmięknąć. Odstawić do ostygnięcia
Na gofry
- W misce połączyć wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku. Mleko nie może być gorące). Na końcu dodać wystudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Następnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto zwiększy objętość i pokryje się pęcherzykami powietrza.
- Ciasto nabierać łyżką, piec w gofrownicy na złoty kolor. Wyjmować jak się zrumienią.
- U mnie podane z bitą śmietaną, jagodami w syropie i pistacjami
- Moja gofrownica ma moc 1300 W
- Smietane ubić z cukrem pudrem. Gofry podawać udekorowane kleksem bitej śmitany i karmelizowanymi śłiwkami
Słowo kluczowe gofry, królik na słodko, śliwki