Szukaj
Close this search box.

Gofry dyniowe

Gofry dyniowe. Pyszne, obłednie wyglądające gofry z dodatkiem dyniowego puree. Można zjeść w wersji na słodki i wytrawnej. Moje podane były z serkiem typu Philadephia i wędzonymi plastrami łososia.

Gofry

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
30 minuty
Porcje 10

Składniki
  

  • 200 ml wody gazowanej
  • 200 ml mleka
  • 150 g puree z dyni
  • 2 duże jajka białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej np. poznańskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła roztopionego i lekko przestudzonego

Instrukcje
 

  • W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Odstawić na 15 minut.
  • Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, by piana nie opadła.
  • Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor.

 

 

 
  1.  
 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube