Gofry dyniowe. Pyszne, obłednie wyglądające gofry z dodatkiem dyniowego puree. Można zjeść w wersji na słodki i wytrawnej. Moje podane były z serkiem typu Philadephia i wędzonymi plastrami łososia.
Gofry
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut
30 minuty minut
Porcje 10
Składniki
- 200 ml wody gazowanej
- 200 ml mleka
- 150 g puree z dyni
- 2 duże jajka białka i żółtka oddzielnie
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej np. poznańskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g masła roztopionego i lekko przestudzonego
Instrukcje
- W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Odstawić na 15 minut.
- Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, by piana nie opadła.
- Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor.