Szukaj
Close this search box.

Gofry belgijskie z bitą śmietaną i jagodami

 

 

Elektryczne gitary mają taki bardzo mądry i życiowy kawałek, z którym ja dziś sie utożsamiam. Leciało tam tak: przewróciło się niech leży…no i ja się z tą filozofią życiową na sobotę zgadzam…też bym poleżała, a co!!! ale mam na stanie Królisia (doświadczalnego), który jak nie dostanie weekendowej porcji słodkości to może mi zrobić jesień średniowiecza ( czy jakoś tak)

Na jesień, tym bardziej średniowiecza jeszcze za wcześnie, więc żeby pogodzić naszą potrzebę przewrócenia sie i leżenia i Królisia z groźbą jesieni, możemy na szybko przygotować gofry. Naprawde robi się je lekko, łatwo i przyjemnie. Kilka prostych składników, które każda przyzwoita kura domowa ma w domu (w tej roli Konefka) …tzn w roli kury, niekoniecznie przyzwoitej…

Z tych kilku składników robicie gofry, paćkaćie l”letko” śmietaną, rzucacie jakieś tam na wierzch owoce i macie gofry, czyli jak śpiewała Jantar Dzień – wspomnienie lata,Dzień – słoneczne ćmy (a-a). Nagle w tłumie w samym środku miasta.Ty, po prostu Ty…
I tak wam śpiewa Króliś w zachwycie po zjedzeniu gofrów. Królisia uciszacie delikatnie patelenką, bo tego zawodzenia gdy robicie przewróciło sie niech leży, nie macie jednak ochoty słuchać

Gofry

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka 3 2%
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 90 g masła roztopionego i przestudzonego

Instrukcje
 

  • W misce połączyć wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku. Mleko nie może być gorące). Na końcu dodać wystudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Następnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto zwiększy objętość i pokryje się pęcherzykami powietrza.
  • Ciasto nabierać łyżką, piec w gofrownicy na złoty kolor. Wyjmować jak się zrumienią.
  • U mnie podane z bitą śmietaną, jagodami w syropie i pistacjami
  • Moja gofrownica ma moc 1300 W
Słowo kluczowe gofry, królik na słodko
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube