Pierwszy raz robiłam serek z jogurtów greckich z suszonymi pomidorami. Powiem Wam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Serek jest mega kremowy. Idealny do smarowania chleba. Świetnie smakuje na taki z domowego wypieku. Nic więcej w sumie nie potrzeba. Kromka, dobrego jakościowo chleba i trochę tego serka. Ja swojemu serkowi dałam więcej niż 12 godzin na odsączenie z nadmiaru płynu.
Serek z jogurtów greckich z suszonymi pomidorami
Ingredients
- 1 kg jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 8 sztuk drobno pokrojonych suszonych pomidorów
- 1/2 yzeczki suszonego tymianku
- sitko lub durszlak
- miska
- gaza lub tetrowa ściereczka
Instructions
- W misce umieścić jogurt, sól i pieprz. Dodać suszone pomidory i tymianek. Dobrze wymieszać. W razie konieczności doprawić do smaku.
- Sitko ustawione na misce wyłożyć ściereczką ,wylać jogurt na sitko. Zwinąć mocno ściereczkę i odstawić na minimum 12 godzin, pozwalając by wyciekł cały płyn.
- Po około 10 ,12 godzinach mozna otrzymac serek na kanapkę



Full Fat cheese from greek yogurts
Ingredients :
- 1 kg of greek yoghurt
- 1/2 teaspoon of salt
- pepper to taste
- 8 dried tomatoes from oil cut into pieces
- 1/2 tsp of thyme
- strainer or colander
- bowl
- gauze or cloth
- Put yoghurt, salt and pepper in the bowl. Add tomatoes and thyme/Mix well. If necessary, season to taste.
- Line the sieve with the cloth and put in a bowl,pour the yogurt into a sieve. Roll the cloth tightly and let it stand for a minimum of 12 hours, letting all the liquid leak out.
- After about 10, 12 hours you can get a cream cheese for a sandwich
- After about 24-48 hours, cheese for cheesecake.