Kotlety rybne. Pyszne kotlety rybne z dodatkiem ziemniaków i kukurydzy. Świetne jako główny posiłek lub jako zamiennik wędliny na kanapkę. Chrupiące, dzięki panierce z bułki tartej i delikatne w środku. U mnie podane z sałatką, ale można tez z ziemniakami lub ryżem.
Kotlety rybne
Składniki
- 400 gr mieszanki rybnej 1 dorsz (łosoś, morszczuMoże tez byc tylko jeden rodzaj ryby
- 3 dymki drobno posiekane
- 100 ml mleka
- 450 g obranych ziemniaków (duże przecięte na pół )
- 75 g kukurydzy z puszki
- garść tartego sera cheddar
- 1 duże jajo ubite
- mąka lub bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Instrukcje
- Ziemniaki ugotowac do miękkosci i przepuścić przez praskę. Wymieszać z odrobiną masła. Pozostawić do ostygnięcia. ( Można to zrobić dzień wcześniej )
- W rondlu umieścić mleko. Dodać rybę i cebulę. Gotowac przez jakiś czas az ryba zmieni kolor i bedzie wygladala na ugotowaną.
- Odcedźic rybę i cebulkę przez sito. połączyć z ziemniakami,kukurydzą, cheddarem i sporą ilością mielonego pieprzu.
- Uformowac kotleciki i zanurzać w roztrzepanym jajku. Następnie obtoczyc w mące lub bułce tartej.Jeśli będą za miękkie wstawić do lodówki na 30 min.
- Smażyc na rozgrzanej oliwie. Po 5-7 minut z każdej strony lub do momentu aż będa brązowe na wierzchu i nie będą surowe w środku
- Podawac z sałatą
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp