Kotlety rybne z sałatką z buraka, czerwonej fasoli i ogórka kiszonego/Fish cakes with beetroot and red kidney bean salad

Kotlety rybne z sałatką z buraka, czerwonej fasoli i ogórka kiszonego. Soczyste, dobrze przyprawione kotlety z dorsza podane z obłędną sałatką z czerwonej fasoli, buraka, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego. Sałatka do smaku doprawiona majonezem i musztardą.

Kotlety rybne z sałatką z buraka, czerwonej fasoli i ogórka kiszonego

Ingredients
  

Na kotlety

  • 250 g dorsza
  • 200 g ugotowanych ziemniaków startych na tarce
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta startej skórki
  • 1/2 jajka
  • sól
  • pieprz estragon, majeranek

Dodatkowo

  • mąka
  • bułka tarta
  • roztrzepane jajko
  • oliwa

Na sałatkę

  • 1 średniej wielkości upieczony burak pokrojony w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w paski
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
  • 3 średnie ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • garść świeżej pietruszki drobno pokrojonej
  • majonez do smaku
  • musztarda do smaku
  • sól
  • pieprz

Instructions
 

Na kotlety

  • Dorsz upiec w piekarniku przez około 10 min. Usunąc ości. Rozdrobnić. Rybę połączyć ze startymi ziemniakami i pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kotlety i obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej
  • Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem przez 5 min z każdej strony.

Na sałatkę

  • Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Dodać majonezu i musztardy według własnych preferencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem

 

Fish cakes with beetroot and red kidney bean salad

 

For fish cakes

  • 250 g cod
  • 200 g cooked and grated potatoes
  • 1 tablespoon of chopped parsley
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1/2 egg
  • salt
  • pepper, tarragon, marjoram

For a salad

  • 1 medium-sized, cooked or baked beetroot, diced
  • 1/2 red onion, cut into strips
  • 1/2 can of red beans, drained from the water
  • 3 medium pickled cucumbers cubed
  • a handful of fresh, finely chopped parsley
  • mayonnaise to taste
  • mustard to taste
  • salt
  • pepper

For fishcakes

  1. Bake the cod in the oven for about 10 minutes. Removing bones. Comminuted. Combine the fish with grated potatoes and parsley. Season to taste with salt and pepper. Shape the cutlets and coat them in flour, then in the egg and finally in breadcrumbs
  2. Fry in a pan with hot oil for 5 minutes on each side.

For a salad

  1. Mix all vegetables in a bowl. Add mayonnaise and mustard according to your preferences. Season to taste with salt and pepper

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube