Fasolka w sosie pomidorowym z chorizo. Jest moc. Z ręka na sercu. Fasolka z gęstym sosem pomidorowym, z dodatkiem wędzonego boczku, kiełbasy chorizo i dla podkręcenia smaku dodana pasta taginei suszone pomidory. Aromatycznie i pikantnie.
Fasolka w sosie pomidorowym z chorizo
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
12 hours hrs
Total Time 13 hours hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 8
Ingredients
Dzień wcześniej
- Suchą fasolę wsypać do garnka zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki i odstawić na noc do namoczenia.)
- Fasola
- 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś”
- 250 g wędzonego boczku pokrojonego w kostke
- 250 g kiełbasy chorizo pokrojonego w plastry
- 1 duża cebula pokrojona wkostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 4 łyżki pasty tagine
Instructions
- Namoczona dzień wcześniej fasole odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
- Boczek włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką
- Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć chorizo, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
- Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
- Dodać krojone pomidory z puszki, suszone pomidory i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 45 minut.
Keyword fasola, kiełbasa chorizo