Fasolka po bretońsku z ziemniaczanym puree z brukselką
Ingredients
Puree z ziemniaków
- 500 gram mączystych ziemniaków
- 50 g masła
- 200 ml śmietany
- 2 łyżeczki soli
Na fasolkę po bretońsku
Dzień wcześniej
- Suchą fasolę wsypać do garnka zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
- 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś” 250 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy podwawelskiej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów + 4 łyżki pasty tagine
Instructions
Puree z ziemniaków
- Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę.Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
- Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.
Na fasolkę po bretońsku
Dzień wcześniej
- Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
- Namoczona dzień wcześniej fasole odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
- Usunąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej fasolki z puszki wraz z zalewą).
- Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w plasterki kielbase, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
- Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.Dodać tez skore boczku do smaku ( później ja wyrzucić)
- Dodać krojone pomidory z puszki i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.
- W słoiku umieścić gorącą fasolkę po bretońsku. Na wierzch wyłożyć ciepłe ziemniaczane pure. Podawać z ugotowaną brukselką okraszoną masłem i pudrem z pistacji.