Fasolka po bretońsku z ziemniaczanym puree z brukselką

Fasolka po bretońsku z ziemniaczanym puree z brukselką

Ingredients
  

Puree z ziemniaków

  • 500 gram mączystych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli

Na fasolkę po bretońsku

    Dzień wcześniej

    • Suchą fasolę wsypać do garnka zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
    • 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś” 250 g wędzonego boczku
    • 250 g kiełbasy podwawelskiej
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 puszka krojonych pomidorów + 4 łyżki pasty tagine

    Instructions
     

    Puree z ziemniaków

    • Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę.Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
    • Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.

    Na fasolkę po bretońsku

      Dzień wcześniej

      • Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
      • Namoczona dzień wcześniej fasole odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
      • Usunąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej fasolki z puszki wraz z zalewą).
      • Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w plasterki kielbase, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
      • Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.Dodać tez skore boczku do smaku ( później ja wyrzucić)
      • Dodać krojone pomidory z puszki i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.
      • W słoiku umieścić gorącą fasolkę po bretońsku. Na wierzch wyłożyć ciepłe ziemniaczane pure. Podawać z ugotowaną brukselką okraszoną masłem i pudrem z pistacji.

       

      P1011810.JPG

      P1011813.JPG

      P1011803.JPG

      Udostepnij :

      Twitter
      Telegram
      WhatsApp

      Więcej przepisów

      Awokado

      Jajko zapiekane w awokado

        English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

      Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube