Eccles cake

Angielskie ciasteczka wypełnione po brzegi bakaliami. Pierwszy raz spróbowałam tych ciastek w drodze do Walii. Zatrzymaliśmy się w jakimś małym lokalnym sklepiku przed wspinaczką na Snowdon. Nie mogłam oprzeć się temu cudownemu zapachowi cynamonu roznoszącemu się po całym sklepie. Ciasteczka były świeże i jeszcze ciepłe. Byłam zachwycona ciastem francuskim rozpływającym się w ustach w połączeniu z bakaliami. Od tamtego momentu jak jadę do Walii zawsze zatrzymujemy się w tym sklepiku na Eccles cake. Wtedy też postanowiłam, że przy nadarzającej się okazji sama spróbuję je zrobić.

Eccles cake

Ingredients
  

  • Ciasto francuskie 1 opakowanie 500 gram
  • Na nadzienie:
  • Masło 50 gram
  • Suszone owoce czarnej porzeczki 400 gram
  • Skórka pomarańczowa 100 gram
  • Brązowy cukier 150 gram
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Imbir do smaku
  • Sok pomarańczowy kilka łyżeczek
  • Jajko 1 sztuka roztrzepane do smarowania

Instructions
 

  • W małym rondelku rozpuszczamy masło .Łączy masło z pozostałymi składnikami . Odstawiamy  na bok .
  • Na posypanym blacie mąką rozłóż ciasto francuskie i rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto dzielimy na kwadraty .Powinno wyjść ok 9 sztuk . Na każdym kwadracie ułożyć nadzienie i uformować kulki . Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem . Na wierzchu można posypać skórką pomarańczową.  Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut .
  • Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe

 

Eccles cakes 4.jpg

Eccles cakes 2.jpg

Eccles cakes 6.jpg

Eccles cakes 5.jpg

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube