Angielskie ciasteczka wypełnione po brzegi bakaliami. Pierwszy raz spróbowałam tych ciastek w drodze do Walii. Zatrzymaliśmy się w jakimś małym lokalnym sklepiku przed wspinaczką na Snowdon. Nie mogłam oprzeć się temu cudownemu zapachowi cynamonu roznoszącemu się po całym sklepie. Ciasteczka były świeże i jeszcze ciepłe. Byłam zachwycona ciastem francuskim rozpływającym się w ustach w połączeniu z bakaliami. Od tamtego momentu jak jadę do Walii zawsze zatrzymujemy się w tym sklepiku na Eccles cake. Wtedy też postanowiłam, że przy nadarzającej się okazji sama spróbuję je zrobić.
Eccles cake
Składniki
- Ciasto francuskie 1 opakowanie 500 gram
- Na nadzienie:
- Masło 50 gram
- Suszone owoce czarnej porzeczki 400 gram
- Skórka pomarańczowa 100 gram
- Brązowy cukier 150 gram
- Cynamon 2 łyżeczki
- Imbir do smaku
- Sok pomarańczowy kilka łyżeczek
- Jajko 1 sztuka roztrzepane do smarowania
Instrukcje
- W małym rondelku rozpuszczamy masło .Łączy masło z pozostałymi składnikami . Odstawiamy na bok .
- Na posypanym blacie mąką rozłóż ciasto francuskie i rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto dzielimy na kwadraty .Powinno wyjść ok 9 sztuk . Na każdym kwadracie ułożyć nadzienie i uformować kulki . Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem . Na wierzchu można posypać skórką pomarańczową. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut .
- Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe