Proste ciasto ze śliwkami. Wilgotne, puszyste i idealne do kawy. Kwaskowe śliwki i słodkie ciasto to fajne połączenie. Szybkie do zrobienia i niedrogie.
Proste ciasto ze śliwkami
Ingredients
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu
- 700 gram świeżych odpestkowanych śliwek węgierek
Instructions
- Śliwki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
- Śliwki pokroić na ćwiartki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać połowę ciasta. Wysypać część śliwek. Na śliwki wylać pozostałą część ciasta, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę owoców i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Easy plum cake
Cake with plums
- 3 eggs
- 250 gram of sugar
- 250 ml of sour cream
- 125 ml of oil
- 500 gr all purpose flour
- 2 teaspoons of baking powder
- juice of 1 lemon
- 1/2 tablespoon of potato starch or custard powder
- 700 grams of fresh plums (halved and unstoned)
- powdered sugar
- Cake with plums
- Wash the plums and dry them on a paper towel.
- Whisk eggs with sugar for fluffy mass. Add sour cream and oil. Using an electric mixer combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
- Sprinkle plums with potato flour.
- Use a springform pan with a diameter of about 24 cm, pour half the batter. Sprinkle some plums. On the plums pour the rest of the dough, align. Place the rest of the fruit on top and lightly press into the batter. Bake for about 45-60 min in the oven preheated to 180 C.