Dyniowe risotto z gorgonzolą i orzechami włoskimi to danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrzebuje tylko trochę miłości do gotowania i cierpliwości do stania przy garnku i mieszania, żeby ryż się nie przypalił. Czas poświęcony na przygotowanie dobrego risotto odwdzięczy nam się jego kremowym smakiem. U mnie risotto podane z rybą i zielonym groszkiem.
Dyniowe risotto z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Składniki
Risotto dyniowe
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 100 g ryżu do risotto
- 1 szklanka pure z dyni
- 1/4 szklanki białego wina
- 500 ml bulionu
- gałka muszkatołowa chili w proszku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 50 g pokruszonego sera gorgonzola
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- masło
Na rybę
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Instrukcje
Risotto dyniowe
- W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę. Wlać wino i odparować. Następnie dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła, parmezan oraz ser gorgonzola. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać.
Na rybę
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
- Risotto podawać z dorszem, zielonym gotowanym groszkiem i ogórkiem.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp