Szukaj
Close this search box.

Dyniowe risotto podawane z zielonym groszkiem i dorszem

Kremowe risotto z dodatkiem dyni, wina i parmezanu. Podawane z dorszem i zielonym groszkiem. Aksamitny, bogaty smak ryżu świetnie się sprawdza z aromatyczną ryba.

Dyniowe risotto podawane z zielonym groszkiem i dorszem

Ingredients
  

Risotto dyniowe:

  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 500 ml bulionu
  • gałka muszkatołowa chili w proszku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • masło

Na rybę:

  • Filet z dorsza 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • cytryna 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Instructions
 

Na risotto:

  • W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę. Wlać wino i odparować. Następnie dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan, wymieszać.

Na rybę:

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
  • Rybę i risotto podawać z pak choi i zielonym groszkiem,

 

P1011217.JPG

P1011220.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube