Kremowe risotto z dodatkiem dyni, wina i parmezanu. Podawane z dorszem i zielonym groszkiem. Aksamitny, bogaty smak ryżu świetnie się sprawdza z aromatyczną ryba.
Dyniowe risotto podawane z zielonym groszkiem i dorszem
Składniki
Risotto dyniowe:
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 100 g ryżu do risotto
- 1 szklanka pure z dyni
- 1/4 szklanki białego wina
- 500 ml bulionu
- gałka muszkatołowa chili w proszku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- masło
Na rybę:
- Filet z dorsza 2 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- cytryna 1 sztuka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Instrukcje
Na risotto:
- W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę. Wlać wino i odparować. Następnie dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan, wymieszać.
Na rybę:
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
- Rybę i risotto podawać z pak choi i zielonym groszkiem,