Dyniowe kaszotto z piersia z kury. Uwielbiam kaszę pod każdą postacią. Tu, w postaci mocno kremowego, dyniowego kaszotto z parmezanem i winem. Dobrze przyprawione, rozgrzewające w towarzystwie piersi z kury marynowanej w tangy yakisoba sosie.
Dyniowe kaszotto z piersia z kury
Składniki
Na pierś z kury :
- 2 piersi z kury
- 2 łyżki Tangy yakisoba sos do zamarynowania mięsa
Na kaszotto
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 100 gramów białej kaszy gryczanej
- 1 szklanka pure z dyni
- 1/4 szklanki białego wina
- 500 ml bulionu
- gałka muszkatołowa chili w proszku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1/4 dyni pokrojonej w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- masło
Instrukcje
Na pierś z kury :
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynowac w sosie tangy yakisoba i wstawic do lodowki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.
Na kaszotto
- W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać dynię i marchewkę. Chwilę podsmażyć. Wrzucić kaszę i smażyć przez minutę. Wlać wino i odparować. Następnie dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować kaszoto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy kasza będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan.Wymieszać.
- Dyniowe kaszotto podawać z piersia z kury i sosem powstałym z pieczenia mięsa. U mnie dodatkowo szparagi.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp